Savjet stručnjaka: Umjesto kafe svako jutro popijte ovaj napitak

Za razliku od kofeinskih napitaka poput kafe ili čaja, koji neminovno uzrokuju pad nivoa energije sredinom prijepodneva, ovaj napitak će vas puno duže držati budnima i dati vam više energije.


womn drinking morning coffee

Kad govorimo o blagodatima pijenja vode s limunom onda treba naglasiti da se ne radi o čaši vode u koju je ubačena kriškica limuna već o napitku u kojem se nalazi barem polovica iscijeđenog limuna u čaši vode. No, iako je to zdrav napitak, ipak ne treba pretjerivati s njim jer kiselina u limunu i drugom citrusnom voću uništava caklinu na zubima.

Pijenje vode s limunom je mala pozitivna promjena koju lako možete usvojiti. Iako svi jako dobro znamo da je potrebno svakodnevno piti barem dva litra tekućine, opcija s vrlo malo prirodnog šećera kao što je voda s limunom pametan je potez, a još pametnije je rehidrirati organizam odmah ujutro, nakon sna.

Prednosti vode s limunom:

1. Smanjuje želju za slatkim

Voda s limunom je kiselkasta, a kora limuna gorka, a poznato je da upravo gorka hrana dokazano smanjuje želju za slatkim, piše Hayat.ba.

Limun limunada voda 696x464 1

2. Bogata je moćnim sastojcima

U njoj pronalazimo antioksidanse i flavonoide koji štite naše ćelije od oštećenja i smanjuje pojavu upala. Većina tih sastojaka nalazi se zapravo u kori limuna, pa se preporučuje ne samo iscijediti limun u vodu nego ga i ubaciti u čašu, naravno, vodeći računa da je organskog porijekla.

Limun je bogat izvor vitamina C, koji je sam po sebi moćan antioksidans, pa će svakako i čaša vode s limunom povećati barem donekle vaš dnevni unos ovog važnog vitamina.

3. Pomaže probavu

U slučaju problema s probavom dobro je ujutro odmah nakon buđenja popiti čašu mlake vode s limunom, a preporučuje se da je piju i osobe sklone bubrežnim kamencima, jer može pomoću u prevenciji njihovog nastajanja.

lemon

4. Dobra je za kožu

Voda s limunom nije čudotvorna i u njoj nećemo pronaći izvor vječne mladosti, no antioksidansi koji se nalaze u njoj pomoći će nam u zaštiti od štetnih sunčevih zračenja pa stoga i u prevenciji bora i pojava tamnih mrlja na licu kao i sinteze kolagena koji je zaslužan za čvrstoću i otpornost kože.

5. Daje energiju i popravlja raspoloženje

Nakon što ste ujutro popili čašu mlake vode s limunom razbudit ćete se i osvježiti jer vitamin C unesen u organizam djeluje poput energetske injekcije i “podiže” raspoloženje. Za razliku od kofeinskih napitaka poput kafe ili čaja, koji neminovno uzrokuju pad nivoa energije sredinom prijepodneva, voda s limunom će vas puno duže držati budnima i dati više energije, a brojna su istraživanja pokazala da miris limuna poboljšava raspoloženje.

6. Uravnotežuje šećer u krvi

Neka su istraživanja pokazala da sok od limuna usporava probavu škroba, doduše u laboratorijskim uslovima. No, to je naučnike dovelo do zaključka da bi limunov sok potencijalno mogao djelovati i na uravnoteživanje nivoa šećera u krvi.