35 gradova koje morate posjetiti u toku života

Ljepota je u oku posmatrača. No britanski časopis The Telegraph nam donosi listu 35 gradova koje ne bi trebali propusti posjetiti.


16. Bat (UJEDINJENO KRALJEVSTVO) 

Great Bath 1 0

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osmišljeni i započeti od strane Rimljana, termalni izvori su godinama utočište ljudima željnim odmora. Najpoznatija od svih je svakako slavna Džejn Ostin. Ali ne morate se isključivo odmarati u toplim banjama ovdje, na raspolaganju su vam i savršene travnate površine, šetališta, muzeji, galerije.

15. Lozana (ŠVAJCARSKA) 

beautiful lausanne AP

Sami centar Lozane je predivan: na strmim ulicama nalaze se stara drvena stepeništa koja vode do gradske katedrale iz XII vijeka. Kombinujte ovo sa savršenim parkovima, divnim restoranima na obali jezera, pogledom na planine i zapitajte se – jesam li u raju?

14. Talin (ESTONIJA) 

tallinn 3435883a

Ukoliko želite savršeno božićno iskustvo, pravac Estonija. Odličan božićni market, kvalitetna vina, savršeno očuvan stari grad u kombinaciji sa modernim kafeima i odlično dizajniranim prostorima možete doživjeti u Talinu. I ne biste mogli ni povjerovati da je biser Baltika do nekidan bio običan sovjetski gradić.

13. Riga (LETONIJA) 

636px House of Blackheads at Dusk 3 Riga Latvia Diliff

Najveća od baltičkih prijestolnica, Riga nudi možda i najbolje sačuvane primjere Art Nouveau arhitekture na svijetu. Gradske ulice su ovakve posljednjih 800 godina, a grad obiluje vrijednim sakralnim objektima iz srednjovjekovnog, ali i baroknog perioda. U gradu se takođe mogu pronaći i vrhunski primjeri glomazne staljinističke gradnje.

12. Venecija (ITALIJA) 

squares st marks venice AP

Praviti listu gradova koje treba posjetiti, a izostaviti Veneciju, pa to je nemoguće. Za Veneciju vam predlažemo da je istražujete samostalno, bez zvaničnog vodiča, dozvolite sebi da se “izgubite”, jer gdje god da krenete imate šta da vidite, cijeli grad je jedan veliki muzej na otvorenom.

11. Hiva (UZBEKISTAN)

640px KhivaWalls

Hiva je jedan, pomalo zaboravljen dragulj na Putu svile, koji će vas sigurno opčiniti svojom jednostavnošću, prelijepim primjerima islamske arhitekture, savršenom kulinarskom ponudom, i nestvarnim zalascima Sunca.

10. Edinburg (UJEDINJENO KRALJEVSTVO) 

edinburgh from calton

Zašto Edinburg? Prvenstveno ukoliko želite savršene galerije i muzeje, odličnu škotsku hranu i piće, grad koji pulsira, ali i grad koji umiruje. Savršen grad za bijeg tokom vikenda. Dovoljno veliki, a opet intiman.

9. London (UJEDINJENO KRALJEVSTVO) 

squares trafalgar

Gdje početi? Kod katedrale Sv. Pavla, osluškivajući otkucaje zvona, šopingom u najboljim trgovačkim četvrtima grada, posjetom nekom od bezbrojnih muzeja i galerija? Gdje god da počnete, nećete pogriješiti. I da, u London ne dolazite na vikend, jer ćete onda samo malo odškrinuti vrata ovog magičnog grada.

8. Havana (KUBA) 

havana 2665940 340

U Havani život pulsira kao nigdje u svijetu. Narod je jako živahan, arhitektura neizmjenjena, automobili rustični, a kuhinja puna svježih okusa. Raj na zemlji. Mjesto koje vrijedi doživiti punim plućima, prepustiti se lokalnom stilu života.

7. Prag (ČEŠKA REPUBLIKA) 

squares old town prague AP

Dobro poznata destinacija. Kad god da dođete nećete biti sami ispred Astronomskog sata, na Karlovom mostu ili na putu ka Praškom dvorcu. Ukoliko želite da doživite više obavezno posjetite Nacionalnu galeriju i toranj Žižkov.

6. Kjoto (JAPAN) 

Kyoto at Twilight

Kjoto je sinonim za antička zdanja, ceremonije ispijanja čaja i proizvode slavnih zanatlijskih porodica. Posjetite ga u proljeće, za vrijeme cvjetanja trešnje, ili sredinom novembra.

5. Moskva (RUSIJA) 

Moscow travel AP98512768

Ne pitamo se odakle krenuti. Ukoliko ste u Moskvi krećete od Kremlja. Grad je jako prostran, možemo ga nazvati pravom džunglom, a sovjetski spomenici u vidu Sedam sestara su gradu ostavili pečat koji mu daje na njegovim gigantskim dimenzijama.

4. Sent Petersburg (RUSIJA) 

squares st petersburg AP

Bivša prijestolnica Rusije je poznata i kao “prozor Evrope”. Po mnogo čemu je jedinstven, od Zimskog dvorca do Katedrale Bogorodice Kazanjske, preko šoping centara koji datiraju još u XVIII vijek, do Vasiljevskog ostrva gdje ćete pronaći jedinstvene znamenitosti iz cijeloga svijeta. Ukoliko ste u gradu ne propustite napraviti fotografiju ispred spomenika Petru Velikom.

3. Dubrovnik (HRVATSKA) 

dubrovnik night street

Grad koji je nekada bio velika pomorska sila, ni dan danas ne gubi na značaju. Elegantne barokne crkve i aristokratske palate su se savršeno uklopile uz odlično očuvane gradske zidine. Ljudi su prijatni, a ponuda hrane i vina odlična.

2. Sudžou (KINA) 

335

Sudžou je poznat kao Venecija Istoka. Njegovi vrtovi su dio UNESCO liste svjetske baštine, i poznati kao najbolji primjer klasičnog kineskog vrtnog dizajna. Pojedini su nastali još u XI vijeku, a daju nam jasnu sliku povezanosti prirode i umjetnosti u kineskom životnom stilu.

1. Rio de Žaneiro (BRAZIL) 

Rio de Janeiro beaches

Mjesto u koje se zaljubljuje na prvi pogled. Statuta Hrista na brdu iznad grada je mjesto odakle se pruža neopisiv pogled na ovaj ogroman grad. Zapanjujuća arhitektura je ukombinovana sa zlatnim plažama, šumskim oazama, prelijepim jezerima. Narod je prijatan i jako atraktivan, a veliki broj sunčanih dana vas mami da svaki trenutak provedete napolju uz ritam sambe, i svježe ubrano voće.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)