10 razloga zašto da učimo njemački jezik

Svjedoci smo da sve više mladih u Bosni i Hercegovini uči njemački jezik, a u zadnje vrijeme to je u znatno većoj mjeri nego prije. Ima mnogo razloga zašto učiti tako poznat jezik, a najvažnije pročitajte u nastavku.


Learn German Language

Zastupljenost njegovog učenja je uveliko porasla, a to je uglavnom zbog traganja mladih za boljom budućnošću, s obzirom da mladi odlaze raditi u Njemačku. Ipak, trebamo to shvatati više s pozitivne strane, tj. da mladi uče znanja u inostranstvu da bi ista primjenjivali u našoj BiH.

Vjerovatno ste već razmišljali o tome kako je njemački jezik uznapredovao i da znate razlog pojave istom. Prije nekoliko godina, njemački jezik nije bio jedan od vodećih jezika kojeg mladi uče jer je bio aktuelan turski jezik, a engleski jezik je uvijek bio u prvom planu. Danas to nije tako. Njemački jezik danas mladi uče u znatno većoj mjeri, a znamo da se uveo i u osnovnim školama kao osnovni jezik za učenje umjesto engleskog.

Učenje novog jezika je pozitivno jer mladi mogu da poboljšaju svoju ličnost, prošire vidite i sebi na taj način osiguraju bolju budućnost. U 10 razloga zašto učiti njemački jezik spada sljedeće:

Globalna karijera: Poznavanje njemačkog jezika poboljšava Vaše šanse za zaposlenje u njemačkim firmama u Vašoj zemlji i u drugim zemljama. Dobro poznavanje njemačkog jezika od Vas će napraviti produktivnog uposlenika/uposlenicu za poslodavca sa globalnim poslovnim vezama.

Turizam i hotelijerstvo: Turisti iz zemalja u kojima se govori njemački jezik putuju mnogo i na daleke destinacije, na godišnjem odmoru troše više novca nego turisti iz drugh zemalja. Vole da uživaju u ponudi sa osobljem i turističkim vodićima koji govore njemački jezik.

Naučno-istraživački rad: Njemački jezik je drugi najvažniji jezik nauke. Njemačka se sa svojim doprinosom naučno-istraživačkom radu i razvoju nalazi na trećem mjestu na svijetu  i dodjeljuje istraživačke stipendije naučnicima i istraživačima iz inostranstva.

Komunikacija: Razvoj na području medijskih, informatičkih i komunikacijskih tehnologija čine višejezičnu komunikaciju nužnom. Cijeli niz veoma važnih internet stranica je na njemačkom jeziku. Njemačka se kada govorimo o godišnjem objavljivanju novih knjiga na svjetskom nivou među 87 zemalja nalazi na 6. mjestu, nakon Indije, UK-a, SAD-a, Kine i Rusije. Stoga će Vam poznavanje njemačkog jezika omogućiti proširen pristup informacijama.

Kulturalno razumijevanje: Učiti njemački jezik predstavlja sticanje uvida u život, želje i snove ljudi iz zemalja u kojima se govori njemački jezik i njihova multikulturalna društva.

Putovanja: Povećajte intenzitet Vaših doživljaja na putovanjima uz pomoć poznavanja njemačkog jezika, ne samo u zemljama u kojima se govori njemački jezik, nego i u drugim evropskim zemljama, naročito u Istočnoj Evropi.

Uživajte u književnosti, muzici, umjetnosti i filozofiji: Njemački je jezik Goethea, Kafke, Mozarta, Bacha i Beethovena. Produbite užitak koji imate čitajući i/ili slušajući njihova djela na izvornom jeziku.

Mogućnosti studiranja i rada u Njemačkoj: Njemačka dodjeluje ogroman broj stipendija za studiranje u Njemačkoj. Za mlade strance postoji posebna radna viza, a za određena zanimanja postoje posebni uslovi za dodjeljivanje radne dozvole.

Programi razmjene: Postoje različiti sporazumi o razmjeni učenika i studenata između Njemačke i mnogih drugih zemalja na svijetu.

Sklapanje novih poznanstava: Poznavanje njemačkog jezika olakšava i povećava mogućnosti sklapanja novih prijateljstava sa osobama iz drugih zemalja, te lakše uspostavlja komunikacije i dr. vidova interakcije s drugima.

Ako smo kao mladi, obrazovani studenti, primorani da idemo na poslom u inozemstvo, onda neka to ne bude zastalno. Trebamo očuvati našu zemlju, a to možemo jedino kroz mladu populaciju koja bi svoja znanja primjenjivala u korist naše zemlje. Na fakultetima se dosta uči njemački jezik, ja sam jedna od mnogih koja je podložena njegovom učenju i drago mi je zbog toga. Ne planiram da odlazim raditi u inozemstvo zastalno, ukoliko se to desi, a svrha jeste da što više putujemo i saznajemo nove stvari i da na to gledamo kao pozitivne stvari ukoliko želimo da napredujemo i da našu zemlju predstavimo kroz naše uspjehe, pa bilo gdje da se oni nižu.

(Goethe.de)