U Kampusu Univerziteta u Sarajevu gradit će se najopremljenija biblioteka

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu uskoro će se graditi nova zgrada biblioteke, koja će po prostoru i opremljenosti zasigurno biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Studenti Sarajevskog univerziteta ovim će projektom dobiti prestižnu instituciju u kojoj će na zavidan način usvajati nova znanja i vještine, a idejno rješenje radili su stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predvođeni doc. dr. Adnanom Pašićem.

Riječ je o projektu na kojem je menadžment UNSA (2006. – 2012.) radio dvije i pol godine u saradnji s predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije, koja će i finansirati izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na 35 miliona KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U Rijadu su u martu 2013. godine predstavnici Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, Ministarstva za finansije i trezor Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva za finansije, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predstavnici Univerziteta u Sarajevu parafirali Sporazum o grantu za Projekt izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, kojim će biti osigurana sredstva za izgradnju Biblioteke.

Izgradnja biblioteke trebala bi početi odmah nakon svečanog potpisivanja memoranduma o razumijevanju.

U toku je javni poziv za izbor izvođača i on će trajati do 21. marta. Implementator projekta je Univerzitet u Sarajevu, a radove finansira Saudijski fond za razvoj u iznosu od 22 miliona dolara. U narednom periodu očekuje se dolazak jednog od direktora Jusuf bin Ibrahima, koji će s ministrom za finansije Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom potpisati memorandum o razumijevanju.

Kad se obavi svečanost potpisivanja memoranduma, novac će biti operativan. Iz Sarajevskog univerziteta ističu da on neće dolaziti na račun Univerziteta, nego će ići odabranom izvođaču radova, po onom “ritmu”, kako se budu i obavljali.

Očekuje se također da ovo bude prva zgrada budućeg Univerzitetskog grada, te se ovim projektom žele privući investitori. Trenutno je na raspolaganju glavni projekt zgrade ili kompleksa u kojem bi bili Farmaceutski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Institut za genetički inženjering i tehnologiju, kao i Muzička akademija.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno prema Master planu novog kampusa UNSA predviđa da će ovaj objekt biti izgrađen na istočnoj strani kampusa, u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. U neposrednoj blizini nalazit će se i zgrada Rektorata UNSA, kao i zgrade drugih fakulteta ovog Univerziteta.

Površina biblioteke bit će oko 15.000 kvadratnih metara. U prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 kvadratnih metara, dok bi oko 4.000 kvadratnih metara prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno. Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, s knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji. Studentima će biti dostupno oko 50 hiljada knjiga različitog karaktera u slobodnom pristupu, dok će ih u skladištu biti oko 275 hiljada. Na raspolaganju će također biti 560 mjesta za čitanje, kao i 250 mjesta za rad na računaru.

Građevina koja je potrebna gradu i državi

Ne samo Univerzitet u Sarajevu, nego i grad Sarajevo trebaju veliku i modernu biblioteku. Ovim projektom i uz obnovljenu Gazi Husrev-begovu biblioteku, grad u kom je počeo i završio dvadeseti vijek, i Univerzitet u tom gradu, na pragu su novog razdoblja u ovom pogledu.

U Master planu koji je izradio konzorcij ZNA/Zeybekoglu Nayman Associates (Cambridge MA), Seyas International Consulting Engineers, Architects, Planners (Istanbul) i University Programming Unit (Sarajevo), odabranog po međunarodnom pozivu Islamske banke za razvoj 2000. godine, i nagrađenom s Campus Planning Award, Boston 2004, prominentno mjesto zauzima Biblioteka Univerziteta u Sarajevu.

Biblioteka je srce svakog univerziteta vrijednog tog imena. Suviše dugo su materijalna oskudica i prikraćenost modelirale u svijesti stanovnika ovog grada predstavu o bibliotekama kao malim gradskim knjižnicama ili, kod pretežne većine pripadnika akademske zajednice, kao neuvjetnim i stiješnjenim fakultetskim ostavama knjiga i publikacija gdje nedostaje ozbiljna zastupljenost čitavih naučnih područja, da recentnost i relevantnost naslova i dostupnost modernih bibliotečkih sadržaja i ne pominjemo.

Funkcionirajući kao mjesto integriranja svih studijskih, istraživačkih i naučnih aktivnosti Biblioteka, čije je ovo idejno rješenje, bit će istinski hram nauke u kojem će integracija Univerziteta i suvremeni interdisciplinarni karakter nauke postati konkretna stvarnost. Akademska zajednica će upravo tu zadobiti priliku da postane zajednica istraživača na djelu, reafirmirajući historijski utemeljen značaj Sarajeva kao akademskog središta u jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, Biblioteka Univerziteta u Sarajevu će biti prvi novoizgrađeni objekt u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Proceduralne aktivnosti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u maju 2013. godine, utvrdilo prijedlog memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u junu iste godine donijelo odluku o prihvatanju Memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 1. jula 2013. godine, donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta namijenjenog za finansiranje projekta izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu po osnovu Memoranduma o razumijevanju između Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine u iznosu od 82.500.000,00 saudijskih riala, što je ekvivalent 22 miliona dolara.

Na osnovu saglasnosti Saudijskog fonda za razvoj od 13. januara 2016. godine, Univerzitet u Sarajevu je u svojstvu izvršne agencije projekta, objavio Poziv za dostavljanje ponuda za sljedeće konsultantske usluge: Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Usluge uključuju: izvedbeni projekat, pripremu crteža, predmjera i predračuna u skladu s Uredbom o vrsti, sadržaju, označavanju i čuvanju, kontroli i nostrifikaciji investiciono-tehničke dokumentacije („Službene novine Federacije BiH“, broj 33/10).

Konkurs će se provesti u skladu s Međunarodnim natječajem i otvoren je za firme iz bilo koje države. Firma će biti izabrana procedurom zasnovanom na kvaliteti i cijeni (QCBS) i ostalim procedurama opisanim u Pozivu za dostavljanje ponuda, u skladu sa politikom Fonda specificiranom u Smjernicama za korištenje konsultantskih usluga Institucija za razvoj članica Koordinacijske Grupe.

Nakon što bude obavljena procedura odabira konsultanta za izradu Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu po raspisanom međunarodnom tenderu, očekuje se da odabrani konsultant u narednih šest mjeseci izradi Izvedbeni projekt, kao i da on bude revidiran. Time bi bili stvoreni uvjeti za početak izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

U međuvremenu, urađen je Geodetski elaborat podzemnih instalacija na obuhvatu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, u toku su inženjersko-geološka i geomehanička ispitivanja karakteristika tla i izrada Glavnog projekta osiguranja građevinske jame u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, a urađen je i projekt rušenja postojećeg objekta na lokaciji na kojoj će se graditi Biblioteka i izabran je izvođač radova rušenja tog objekta u Kampusu.

Na zahtjev Univerziteta u Sarajevu, Rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo broj: 05-23-11666/15 od 2. novembra 2015. godine, data je urbanistička saglasnost Univerzitetu u Sarajevu za izgradnju Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Izdavanje odobrenja za građenje uslijedit će nakon izrade i revidiranja Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

(Radiosarajevo.ba)