Sudija LaBuda je sudija na najvišem trial level sudu u saveznoj državi New York. Na tu funkciju izabran je 1997. godine. Više od 160 njegovih presuda su objavljene i predstavljaju pravni precedent. Ustanovio je dva specijalizirana suda: Sud za drogu te VetTrack, sud koji procesuira krivične prestupnike sa posebnim potrebama kao rezultat službe u vojnim snagama SAD-a. Njegova pravnička karijera pokriva preko četiri decenije. Uvaženi je predavač i predavao je u brojnim državama svijeta.

Neke od tema o kojima je sudija LaBuda govorio su: Pregled pravnog sistema i sudova u Sjedinjenim Američkim Državama, Krivični postupak: od hapšenja do suđenja sa porotom, Ustavna prava građana u SAD-u prema državi i prema policiji, Uloga civilnog društva u jačanju vladavine prava –  Iskustva u SAD-u. Na kraju seminara svim učesnicima podijeljeni su certifikati.

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je organizovanjem seminara još jednom pokazao spremnost da ulaže u obrazovanje studenata te da ostvaruje saradnju sa stručnjacima iz prakse u zemlji i inozemstvu, sve u cilju doprinosa razvoju pravne nauke u Bosni i Hercegovini, saopšteno je na zvaničnoj stranici Fakulteta.

(STUDOMAT.ba)

Prethodni članakČetiri načina da poboljšate produktivnost govoreći “ne”
Naredni članakNajava: Omladinski program BHR1 #407

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.