Slučaj “Diploma”: Nastavljeno suđenje profesorima Lučiću i Durmiševiću [VIDEO]

Pred Općinskim sudom u Tuzli nastavljen je glavni pretres u predmetu "Diploma", u kojem su zbog zloupotrebe položaja optuženi profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić i Enes Durmišević. Oni su optuženi da su davali prolazne ocjene studenticama koje su im pružale seksualne usluge za prolazne ocjene u indeksu, prenosi federalna.ba.


durmisevic lucic

Pred Općinskim sudom u Tuzli nastavljen je glavni pretres u predmetu “Diploma”, u kojem su zbog zloupotrebe položaja optuženi profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić i Enes Durmišević. Oni su optuženi da su davali prolazne ocjene studenticama koje su im pružale seksualne usluge za prolazne ocjene u indeksu, prenosi federalna.ba.

Na početku suđenja, prije dvije godine, Zdravko Lučić bio je u društvu svog advokata Tomislava Ljubića. Lučića sada brane druga dva advokata, a optužnicu zastupa Mirzeta Begić. Ljubić je u međuvremenu postao glavni kantonalni tužilac i bez problema zastupa optužnicu protiv Lučića i njegovog kolege Enesa Durmiševića u poznatoj seks aferi. Zbog toga bi ovaj predmet mogao rezultirati oslobađajućim presudama, jer je glavni kantonalni tužilac u klasičnom sukobu interesa. No, Lučićevoj odbrani najveći su problem bili mediji, pa je sud, na zahtjev advokata Ragiba Hadžića, isključio javnost sa glavnog prestresa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Lučić je optužen da je od 2003. do 2006. godine zloupotrijebio položaj na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo upisavši prolazne ocjene za nekoliko studentica koje nikada nisu pristupile polaganju ispita. Durmišević je optužen je jednu studenticu naveo na spolni odnos te joj bez polaganja ispita upisao prolaznu ocjenu, prenosi federalna.ba.

U toku glavnog pretresa svjedočila je samo Irena Stanić, Lučićeva asistentica, koja se također dovodi u vezu sa ovom aferom. Durmišević i Lučić nisu željeli da komentarišu optužbe o zloupotrebi položaja i dodjeljivanju prolaznih ocjena za seksualne usluge.

Kako federalna.ba navodi, zanimljivo je da je kao svjedok odbrane u ovom predmetu saslušan Dragan Radovanović, drugi zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića. Na narednom ročištu bit će saslušan Ivo Antić, stručni saradnik u Općinskom sudu Živinice i blizak prijatelj Zdravka Lučića, koji se, prema policijskim saznanjima, dovodi u vezu sa ovom aferom. Nezvanično saznajemo da bi do kraja suđenja kao svjedok odbrane mogao biti saslušan bivši Lučićev advokat i aktuelni glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

(Omer Hasanović / federalna.ba)