Vocabulary.com – odlična stranica za proširivanje engleskog vokabulara

Vocabulary.com je besplatan servis za usavršavanje engleskog vokabulara, koji se prilagođava postojećem znanju korisnika i na zabavan način mu pomaže da dublje istraži sam jezik. Najzanimljivija stvar na sajtu definitivno je Challenge, kviz koji testira vaše shvatanje značenja engleskih riječi u pojedinim rečenicama.


vocabulary com

Vocabulary.com je besplatan servis za usavršavanje engleskog vokabulara, koji se prilagođava postojećem znanju korisnika i na zabavan način mu pomaže da dublje istraži sam jezik. Najzanimljivija stvar na sajtu definitivno je Challenge, kviz koji testira vaše shvatanje značenja engleskih riječi u pojedinim rečenicama.

Sve riječi i rečenice Vocabulary preuzima iz novina kao što je The New York Times, knjiga autora kao što je T.S. Elliot kao i iz svih ostalih dostupnih izvora pisane riječi koje ljudi svakodnevno koriste.

Ukoliko vam ponuđeni izbor riječi u izazovu nije jasan, kao u kvizu “Ko želi biti milioner”, imate opciju 50/50 gdje vam se automatski uklone dva od četiri ponuđena odgovora. A, ako ne želite iskoristiti tu opciju, nego vam samo treba dodatno pojašnjenje, onda kliknite na “Definition”, pa će vam se ispod riječi u izazovu pojaviti pojašnjenje traženog pojma.

Vocabulary koristi vlastitu tehnologiju koja se zove Adaptive Vocabulary Instruction (AVI), a koja se prilagođava vašem znanju, prati vaš napredak i ne dopušta da postavljena pitanja u kvizu budu preteška za vas, ali ni prelagana. Tako vam nikada neće biti dosadno, ali nećete imati ni potrebu da odustanete jer vam program postavlja sve teža i teža pitanja, kojima možda još uvijek niste dorasli.

Svoj napredak u širenju baze riječi možete provjeriti preko sekcije “My Progress” koja se nalazi sa desne strane, u samom vrhu stranice. Sistem je sličan igri, pa što više budete napredovali u učenju riječi i pojmova, to je veća šansa za dobijanje različitih bedževa za postignuća. Preko Leaderboardsa možete provjeriti kako napreduju drugi korisnici servisa, što bi trebalo potaknuti i vaš takmičarski duh.

Iz kompanije se hvale time da imaju najbrži i najpametniji riječnik na svijetu koji, dok vi još tipkate prvih nekoliko slova tražene riječi, pogađa šta ustvari želite i izlistava moguće rezultate, što ipak nije neka novina u sistemu za pretragu. U polje za pretragu možete ukucati bilo koju riječ koja vas zanima, s time da preko opcije Advanced Search postavljate specifične parametre za pretragu i tako je dodatno sužavate.

Ako želite saznati nešto više o porijeklu pojedinih engleskih riječi, pogledajte Morphology & Roots (nalazi se u Vocabulary List Categories). Uz riječi koje tražite preko riječnika, imate i opciju za spelovanje, što je još jedan način za usavršavanje engleskog jezika.

U svakom slučaju, bilo da ste učenik, student ili poslovnjak, ovakav servis mogao bi vam biti od velike koristi: besplatan je, zabavan i profesionalan, a kako bi korisnicima bilo još lakše da svakodnevno posvete nekoliko minuta svog vremena edukaciji, Vocabulary ima i (plaćene, po cijeni od 3 dolara) aplikacije za iOS i Android.

Posjetite: www.vocabulary.com

(info.ba)