Fond ”Bošnjaci” organizirao Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću “Bosna prije svega”

Osnovna poruka konferencije bila je preporuka mladim da izučavaju djela Alije Izetbegovića kako bi se na taj način upoznali sa njegovom vizijom, porukama, životom, radom i djelom.


konferencija
Foto: Fond "Bošnjaci"

Fond “Bošnjaci” je, u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, Fondacijom “Alija Izetbegović” i Udruženjem “Mladi muslimani”, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, organizirao Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću ”Bosna prije svega”. Suorganizator Konferencije bio je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Cilj konferencije bio je podsticaj mladim za izučavanje djela Alije Izetbegovića kako bi se na taj način upoznali sa njegovim porukama, životom, radom i djelom.

Na konferenciji je prisustvovao veliki broj zvanica i mladih kojima je sedam studenata, nakon izučavanja djela Alije Izetbegovića, predstavilo svoje radove koje su pripremili pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića.

Prisutnima su se, prigodnim obraćanjem, obratili prof.dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Lejla Akšamija, u ime porodice Izetbegović.

U dva panela svoje radove predstavili su: Amina Kahriman, studentica I godine Master studija Fakulteta za upravu u Sarajevu o temi ”Razmišljanja o Evropi”, Elvedin Omerović, student III godine FPN-a u Sarajevu o temi ”Alija Izetbegović problem/kritika obrazovanja u islamskom svijetu”, Kerima Spahić, studentica III godine Medicinskog fakulteta u Tuzli o temi ”Izetbegovićevo poimanje trećeg puta”, Nedžma Latić, Bachelor Međunarodnih odnosa na IUS-u o temi ”Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića”, Amina Karić, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu o temi ”Sloboda prema djelu ”Moj bijeg u slobodu”, Lamija Veladžić, studentica III godine FPN-a u Sarajevu o temi ”Drugi o Aliji Izetbegoviću” i Naida Redžić, studentica V godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu o temi ”Alija Izetbegović o drugom i drugačijem”.

Osnovna poruka konferencije bila je preporuka mladim da izučavaju djela Alije Izetbegovića kako bi se na taj način upoznali sa njegovom vizijom, porukama, životom, radom i djelom.

Tokom konferencije u foajeu BKC-a bila je postavljena izložba “Sjećanja” o mladosti i privatnom životu Alije Izetbegovića, koju je priredio Muzej ”Alija Izetbegović” kroz originalne dokumente, pisma i porodične fotografije.