U agencijama se pitaju gdje ide novac od “studentskih putovanja”?

Udruženje turističkih agencija u Bosni i Hercegovini zajedno sa komercijalnim turističkim agencijama već godinama pokušava ukazati na nelojalnu konkurenciju usljed, kako tvrde, nezakonitog organiziranja studentskih putovanja koje realizira Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.


Foto: Studentski pohodi (Facebook.com)
Foto: Studentski pohodi (Facebook.com)

Udruženje turističkih agencija u Bosni i Hercegovini zajedno sa komercijalnim turističkim agencijama već godinama pokušava ukazati na nelojalnu konkurenciju usljed, kako tvrde, nezakonitog organiziranja studentskih putovanja koje realizira Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, prenosi Oslobođenje.

Naime, kako tvrde vlasnici turističkih agencija, osnovni problem leži u činjenici da se novac za studentska putovanja naplaćuje u kancelariji Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta bez izdavanja fiskalnog računa, uz internu potvrdu o uplati sredstava.

Kako je za Oslobođenje izjavio predsjednik Udruženja turističkih agencija Zoran Bibanović, novac se potom odnosi u agenciju gdje se dio uplaćuje, dok drugi dio novca de facto nestaje.

– Riječ je o studentima koji još nisu dobili prvo zaposlenje, a već kradu. Mi smo se obraćali i rektoru i nadležnim inspekcijama koji nisu ništa poduzeli po ovom pitanju. Mi smo žalosno društvo, kazao je Bibanović.

Suvlasnik turističke agencije Sol Azur & Buena Vista Enes Ibrahimagić naglašava da ovakav način poslovanja otvara veliku vjerovatnoću za finansijske malverzacije.

– Organizatori studentskih putovanja lično biraju prevoznika, firmu Centrotrans, kojoj direktno odnesu novac ili polože na njen račun i to je legalno, međutim neregularan je prijem novca u gotovini u kancelariji Vijeća studenata. Postavlja se pitanje šta se dešava sa tim novcem od tačke A do tačke B. Naše obraćanje inspekcijama proizvelo je samo opomenu, bez sankcija. Studenski parlament je možda legalizovao svoj rad kroz saradnju sa Centrotransom, ali je nelegalan prijem novca na Ekonomskom fakultetu. Za dvije i po godine je naplaćeno 1.800.000 KM za te projekte studentskih putovanja. Koliko je tog novca položeno na račun Centrotransa, trebaju provjeriti nadležne institucije. Ovo društvo u startu školuje kriminalce koji će za deset godina biti na čelu nekog ministarstva, već dobro istrenirani da kradu, poručio je Ibrahimagić.

Prljava igra?

Međutim, predsjednik Skupštine Vijeća studenata Amar Nurković kazao je za Oslobođenje kako ih Udruženje turističkih agencija godinama kroz razne inspekcije pokušava onemogućiti da rade, samo zbog toga što su kao partnere izabrali firmu Centrotrans kao prevoznika i turističku agenciju Centrotours, a ne neke druge agencije koje sada rade protiv njih.

– Krivo im je što ikako postojimo i radimo, te nas prljavom igrom i slanjem pet inspekcijskih organa pokušavaju diskreditovati. Inspekcija je potvrdila da je sve zakonito. U našim se prostorijama prikupljaju prijave za put i novac, koji prosljeđujemo Centrotransu, iz razloga što želimo olakšati studentima da sami ne moraju tamo nositi novac. Da radimo sa turističkim agencijama koje rade sada protiv nas, bila bi sasvim drugačija priča, kazao je Nurković.

Tehnički direktor Centrotransa Ibrahim Kerla kazao je za Oslobođenje kratko da je sve u legalnim tokovima i da su vrata inspekciji širom otvorena.

(Oslobodjenje.ba)