Sedmi Sarajevo World Café na temu: “Startup u BiH – prilike i izazovi”

Članovi Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajevu za kraj godine pripremaju još jedan zanimljiv Beyond Forum Alpbach - Sarajevo World Café i to na temu: Startup u BiH - prilike i izazovi.


IGAS Startup sarajevo world cafe

Članovi Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajevu za kraj godine pripremaju još jedan zanimljiv Beyond Forum Alpbach – Sarajevo World Café i to na temu „Startup u BiH – prilike i izazovi“.

Cilj sedmog Sarajevo World Café-a je približiti mladima prilike za osnivanje vlastitog Startup biznisa i razvoj ideja, s obzirom da je podsticanje mladih preduzetnika jedan od najvažnijih načina borbe protiv nezaposlenosti ove populacije u BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Najkraće rečeno, startup je novoosnovano preduzeće, partnerstvo ili organizacija koja je u fazi razvoja, kreiranja poslovnog modela i traganja za tržištem. Startupi se mogu pojaviti u svim oblicima i veličinama, a najčešće se povezuju sa tehnološkim kompanijama.

Uz startupe se veže i termin “hub”, a riječ je o gradu, području ili, jednostavno, prostoru koji pruža najbolje uslove i klimu za pokretanje novog biznisa. Startupi vrlo često dijele i tzv. “coworking prostore”, koji im omogućavaju da se razvijaju i rastu pod istim krovom.

O prilikama i izazovima za razvoj startupa u Bosni i Hercegovini, sa učesnicima će govoriti:

  • Ceco Gaković – osnivač Enthusio.com, mnogima poznat i kao mentor „NEST71 accelerator programa“, prvog regionalnog startup akceleratora, koji se realizira u IT parku HUB387.
  • Selma Šehić – startup aktivistica i projekt menadžerica sarajevskog BIZOO – Business Innovation Zoo startup akceleratora.
  • Diana Džaka – osnivačica i menadžerica online prodavnice Evergreenest.ba, te aktivna saradnica na nekoliko startupa u razvoju. Ima značajno iskustvo u menadžmentu projekata, te marketingu, sa posebnim naglaskom na digitalni marketing.
  • Ranko Markuš – direktor predstavništva konsultanske kompanije GOPA mbH i rukovodilac švicarskog Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji je u posljednjih 6 godina zaposlio preko 3000 mladih ljudi.
  • Almir Mukača – preduzetnik i osnivač kompanije Krompir.ba, čije poslovanje se u potpunosti odvija preko Facebook-a, što ga čini jedinim projektom u regiji koji je prepoznat od strane Facebook studija.

Novembarski Café na temu „Startup u BiH – prilike i izazovi“ će se održati 27. novembra u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu sa početkom u 18h.

Zbog ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Café-u potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju – OVDJE.

Prijave su otvorene do 21.11.2014. u ponoć.

Sarajevo World Café se realizira uz podršku dugogodišnjih partnera projekta – Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te kompanije energetskog pića Red Bull.

Projekat Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Café pokrenut je sa ciljem da mladima približi zanimljive teme o kojima se ne govori često, kao i da im pruži mogućnost direktnog razgovora na određenu temu sa predavačima/ljudima iz prakse, u neformalnoj atmosferi.

Kao i do sada, prisutni će imati priliku saznati više o IGAS aktivnostima, te Europskom Forumu Alpbach i programu stipendiranja za ovaj prestižni europski događaj, stoji u saopštenju organizatora.

Za više informacija posjetite www.igas.ba, te IGAS profile na društvenim mrežama Facebook, Twitter i LinkedIN. U slučaju da imate pitanja, pišite nam na: info@igas.ba.

(STUDOMAT.ba)