Al Jazeera Balkans: Volontiranje sve popularnije među studentima [VIDEO]

Volontiranje postaje sve popularnije među studentima u BiH, a, između ostalog, ono donosi i bodove koji utječu na konačnu ocjenu ispita. Za neke to može značiti i zapošljavanje, iako trenutno ta mogućnost postoji samo u javnom sektoru.


volontiranje al jazeera banja luka

Volontiranje postaje sve popularnije među studentima u BiH, a, između ostalog, ono donosi i bodove koji utječu na konačnu ocjenu ispita. Za neke to može značiti i zapošljavanje, iako trenutno ta mogućnost postoji samo u javnom sektoru.

Doktor Dragan Sandić dežurni je u ambulanti banjalučke Klinike za anesteziju. Radno mjesto i specijalizaciju obezbijedio je volontiranjem. Godinu dana, provodio je po jednu smjenu sedmično sa pacijentima dok je studirao, prenosi Al Jazeera Balkans.

Edukacija osoblja

– Sa praktičnog iskustva mnogo se nauči. Mnogo se tehnika savlada volontirajući još kao student, tako da kad se završi budete jedan mnogo bolji doktor nego što biste inače bili, kaže Sandić.

Osim Sandića, još deset studenata volontera dobilo je posao u ovoj bolnici. Direktor Mirko Stanetić kaže da je edukacija medicinskog osoblja obaveza, te da je volontiranje jedan od načina da se dokažu.

– Na taj način stvaraju povjerenje u sebe, ali i onih koji će raditi s njima u njih same, jer jednostavno mislimo da je to način da mladi ljudi što je moguće prije steknu određena znanja i vještine, navodi Stanetić.

Sve je započelo projektom koji je prije tri godine pokrenuo banjalučki Omladinski komunikativni centar. Cilj je bio da studentima volontiranje bude uključeno u ocjenjivanje.

– Radili smo na pilot aktivnostima, malim pilot projektima volontiranja studenata u javnim institucijama i tada smo otvorili mnoga vrata za volontiranje u Banjaluci i širom Republike Srpske, pa čak moram pomenuti i na Univerzitetima u Tuzli i Sarajevu, ističe Saša Marković, izvršni direktor KC Banja Luka.

Fakulteti u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Doboju i Bijeljini regulisali su to usvajanjem Pravilnika.

Plan volontiranja

Student, koji želi da volontiranjem dođe do više bodova iz nekog ispita, treba da profesoru dostavi Ugovor i Plan volontiranja. Nakon 15 dana, ukoliko nema zamjerki, profesor daje saglasnost i određuje broj bodova, koje će student dobiti volontiranjem. Nakon odrađenog volonterskog staža, student dostavlja potvrdu i nastavnik mu priznaje dogovoreni broj bodova.

– Trenutno studenti u Republici Srpskoj mogu da volontiraju samo u javnim ustanovama ili institucijama poput ove. Međutim, nevladin sektor radi na tome da budu usvojena zakonska riješenja, kojima će biti omogućeno da se u projekat uključe i privatne firme i to tako da volonteri ne budu zloupotrebljeni kao besplatna radna snaga, javlja Al Jazeerina Ljiljana Smiljanić.

(Al Jazeera Balkans)