Premijer Konaković: “Studentski centar Sarajevo zvat će se po Suadi i Olgi”

Povodom najave da bi se Studentski centar Sarajevo trebao nazvati po Suadi Dilberović, ali ne i Olgi Sučić, koje su jedne od prvih žrtava agresije na BiH, oglasio se i premijer Kantona Sarajevo na svom zvaničnom Facebook profilu, kazavši da se Centar po njegovom mišljenju treba zvati po Suadi i Olgi.


Elmedin Dino Konaković, premijer KS; foto: Klix.ba
Elmedin Dino Konaković, premijer KS; foto: Klix.ba

– Danas sam slušao predstavnike Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) kako su razmišljali studenti, da li zbog činjenice da je rahmetli Suada Dilberovic bila student UNSA da se centar zove samo po njoj ili da se zove Suade i Olge, prvih žrtava agresije na našu zemlju, naveo je premijer Konaković.

Premijer ističe kako predstavnici studenata nisu razmišljali politički, razmišljali su studentski i bili bliži opciji da se zove po ubijenoj kolegici sa Medicinskog fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U međuvremenu su uslijedile brojne kritike o tome da bi se na taj način učinila nepravda Olgi Sučić, izostavljanjem njenog imena. Konaković smatra da studentima ipak treba odati priznanje jer su pokrenuli inicijativu, ne samo o ovom pitanju već i o mnogim drugim, te da nisu imali lošu namjeru.

– Imali su studenti, posebno njihov predsjednik i prije ove inicijative interesantnih izjava za javnost. Ni te nisu bile političke, ja se ni sa takvim izjavama i stavovima nisam složio. Šta u ovoj priči zanemarujemo? SPUS je otvorio teme o kojima dugo niko nije ni pisnuo. Status studenata, fokus obrazovanja, profesori koji predaju na nekoliko institucija istovremeno, dok asistenti vode nastavu, visokim platama nekih dekana i malim platama asistenata i profesora, pojavama bubica na ispitima, devalvaciji znanja, hiperprodukciji diploma, nepovezanosti upisne politike i tržista rada. Kritikuju vlast i naše poteze koji ne vode ka poboljšanju studentskog standarda, uključili su se u donošenje zakonske regulative, traže od nas veći broj inspektora, bolji nadzor, kreatori su ideje da država finansira najbolje studente, i još mnogo toga. Vrlo su energični, dobro su organizovani i hrabri. Nisu još u potpunosti svjesni da nisu samo studenti i da njihovi stavovi imaju i drugacije konotacije. Zaslužili su kritike za neke izjave i za brzopletost ali zar je moguće da niko ne kaže ni riječ pohvale za stvari koje rade zaista dobro?

Centar će se zvati Suade i Olge, naš bi propust bio da tako ne bude, nas političara. Ideja je studentska, zaključio je premijer Konaković.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

(STUDOMAT.ba)