Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) stipendira studente iz država u razvoju

DAAD program stipendija raspisao je konkurs za stipendije za postdiplomske studije na njemačkim visokoškolskim ustanovama, namijenjen studentima iz država u razvoju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.


Njemačka služba za akademsku razmjenu

Njemačka služba za akademsku razmjenu – DAAD je organizacija koja je do sada stipendirala oko 100.000, kako njemačkih, tako i stranih studenata, što je čini jednom od najvećih stipenditorskih organizacija.

Stipendija podrazumijeva primanja mjesečna primanja između 750 i 1.000 eura, zavisno o nivou studija (master ili doktorski), zdravstveno osiguranje, te putne troškove.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uz prijavu je potrebno podnijeti i dokaz o poznavanju engleskog ili njemačkog jezika, zavisno od toga na kojem se jeziku održava nastava na određenom fakultetu. Prihvataju se IEOLTS i TEOFL certifikati o poznavanju jezika. Za fakultete na kojima se nastava održava na engleskom, nije obavezno ali je svakako pozitivno podnijeti i certifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Prijave se vrše online i putem poštom, a obrazac za prijave može se pronaći na web stranici DAAD-a.

Rok za prijavu zavisi od fakulteta koji kandidati žele upisati, a rokovi po određenim fakultetima mogu se pronaći na web stranici.

Više informacija dostupno je na web stranici DAAD-a.

(Stipendije.ba)