Pet stvari koje možete naučiti od čovjeka koji je u Apple uložio milijardu dolara

Za Warrena Buffetta, koji je poznat po svom staromodnom izgledu, ne bi se moglo reći da danas vrijedi više od 65 milijardi američkih dolara.


Foto: Warren Buffett
Foto: Warren Buffett

On posjeduje multinacionalnu kompaniju Berkshire Hathaway, živi u kući koju je kupio u Omahi za $31,500 1958. godine i proslavio je svoje drugo vjenčanje u običnom restoranu. Također je obećao podijeliti većinu svog bogatstva za svoga života.

Sa 85 godina, on ne prestaje da nas iznenađuje. Najnovije vijesti potvrđuju njegovu neočekivanu investiciju u Apple. Buffett je nevjerojatni revolucionar i vizionar.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Entrepreneur donosi njegovih 5 lekcija vezanih za liderstvo, odnosno rukovođenje koje su sakupili iz njegovog iskustva.+

Kopajte duboko tamo gdje vam najbolje ide

Buffett je investirao mnogo tokom života i smatra se da ima staromodne strategije za razliku od novih koje se razvijaju i koje imaju veze sa investiranjem u tehnologiju.

On ulaže u kompanije koje imaju dobru vrijednost ali ih je tržište podcijenilo, i onda čeka dok tržište ne prepozna njihovu vrijednost. Ovaj njegov pristup može trajati godinu dana dok se ne isplati, ali Buffettov moto za uspjeh je da će se kad-tad isplatiti, jednoga dana. Ova njegova filozofija ulaganja se definitivno isplatila, sa 22% dohotka godišnje za Berkshire Hathaway u periodu od 1964 do 2005.

Neke od njegovih najuspješnijih ulaganja bile su u kompanije kao Coca Cola, Geico i Gilette, no on je uvidio uspjeh ulaganja i u glavnu kinesku naftnu kompaniju PetroChina u 2002 i 2003. što je uzrokovalo zaradom za Berkshire Hathaway u iznosu od $3.6 četiri godine poslije.

Borite se za ono u što vjerujete

Buffett se već dugo vremena bori za povećanje poreza za bogate. Tačnije, želi da vlada kreira novi raspon prihoda po datoj stopi za one koji zarađuju više od $10 miliona, kao što je napisao u komentaru 2011. u The New York Timesu: Moji prijatelji i ja smo dugo bili zaštićeni Kongresom koji ima prijatelje bilionere. “Vrijeme je da naša vlada uzme u obzir zajedničko žrtvovanje… dok se mnogi Amerikanci trude da sastave kraj s krajem, mi milijarderi i dalje nastavljamo imati nevjerojatne poreske olakšice.”

Učite iz svojih grešaka

Buffett je prvi put investirao kada je imao 11 godina i kada je posjetio očevu kancelariju i kupio tri dionice po $38. Maloljetni titan prodao ih je za $40 za mali profit. Međutim, dionice su porasle do čak $200 pri čemu je Buffett žalio jer ih je prodao suviše rano. Poslije, sjećao se ovoga kao iskustva i lekcije o strpljenju pri ulaganju.

Učinite svijet boljim mjestom

Buffett je izuzetno štedljiv, ali nije škrt. Filantrop je već dugo vremena i podržava mlade, obrazovanje, obrazovanje u pritvoru, beskućnike i životinje. Njegov najveći povod za sve ovo je kampanja The Giving Pledge koju je razvio sa prijateljima Billom i Melindom Gates u 2010, da pridobiju najbogatije Amerikance da doniraju većinu svog bogatstva dok su još živi. On sam daje zaloge, te je tako donirao većinu bogatstva u Bill & Melinda Gates fondaciju. Mark Zuckenberg, osnivač Facebooka, pridružio se ovoj kampanji kao i 137 ostalih potpisnika.

Budite transparentni

Kada je 85-godišnji Buffett saznao da boluje od prvog stadija raka prostate u 2012, objavio je dioničarima vijest u pismu u aprilu 2012, mada njegova bolest ne bi nikako mogla utjecati na vrijednost dionca kompanije. Poslije je objavio vijesti o svome poboljšanom stanju i zadnjem izlaganju radijaciji, navodeći kako više nema ćelija raka u njegovome tijelu. Njegovo zdravlje je solidno, ali je Buffett svakako naveo svoga starijeg sina Howarda kao neizvršnog predsjednika Berkshire Hathawaya, zajedno sa dvojicom menadžera koji vode njegova ogromna ulaganja.

(AKTA)