KK Burch: Prvi univerzitetski košarkaški klub osnovan od privatnog univerziteta

KK Burch prvi je košarkaški klub osnovan od privatnog univerziteta, u ovom slučaju Internacionalnog Burch univerziteta iz Sarajeva. U ovom projektu možemo uočiti nit američkog načina obrazovanja, gdje se studentima, osim kvalitetnog školovanja, nudi i šansa da pokažu sportski talent. A tamo gdje su ove dvije komponente ujedinjene i njegovane, uspjeh ne može izostati.


Foto: Novo vrijeme
Foto: Novo vrijeme

KK Burch prvi je košarkaški klub osnovan od privatnog univerziteta, u ovom slučaju Internacionalnog Burch univerziteta iz Sarajeva. U ovom projektu možemo uočiti nit američkog načina obrazovanja, gdje se studentima, osim kvalitetnog školovanja, nudi i šansa da pokažu sportski talent. A tamo gdje su ove dvije komponente ujedinjene i njegovane, uspjeh ne može izostati.

Internacionalni Burč univerzitet (IBU) osnovan je 2008. godine u Sarajevu, s jedinstvenom idejom da se uspostavi moderan univerzitet i formulira plan za budućnost, a namjera ovog univerziteta je da učini sve kako bi bio među vodećim univerzitetima u regiji. S tim u vezi, velika pažnja posvećena je promoviranju sporta. Naime, Burch nudi stipendije za uspješne sportiste, bilo da je riječ o individualnim sportovima kakvi su džudo, teakwondo i tenis, ili o kolektivnim poput futsala, košarke i odbojke. Trenutno oko 40 studenata ima sportsku stipendiju, piše portal “Novo vrijeme”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Do sada su timovi s Burcha iz kolektivnih sportova (futsal, košarka i odbojka) nastupali u UNSA-ligi (Univerzitetska liga Sarajevo), pa je s namjerom da ostvare što bolje rezultate Burch organizirao probe za učenike koji žele studirati na ovom univerzitetu i takmičiti se u jednom od navedenih sportova. Kriteriji za stipendiju nisu bili vezani samo za igrački kvalitet nego i za školski uspjeh. Sve to donosilo bi veći procent smanjenja školarine.

Kako su rezultati i potencijal ekipa sve više zadovoljavali uposlenike sportskog sektora Burcha, ali i čelnike ovog univerziteta, donesena je odluka o proširenju obima djelovanja. Tako je prošlog proljeća osnovan KK Burch, prvi univerzitetski košarkaški klub osnovan od privatnog univerziteta, a koji će svoj put započeti u A2 ligi Bosne i Hercegovine. Također je osnovan malonogometni fudbalski (futsal) klub Burcha, no, ove sezone neće učestvovati u državnom prvenstvu. Tu je i FK Bosna Sema, jesenji prvaci Grupe B Kantonalne lige Sarajevo. Ovaj klub je usko povezan s Burchom jer se i Klub i Univerzitet nalaze pod okriljem Bosna Sema obrazovnih institucija.

Visoka pobjeda na startu

Veliki udio u ideji osnivanja KK Burcha imala je činjenica da je košarkaški tim ovog univerziteta, koji se takmiči u Univerzitetskoj ligi Sarajevo, prošle akademske godine osvojio drugo mjesto, ali i preporuka trenera Kemala Šećerovića koji je vjerovao da Burch nudi potrebne uvjete za formiranje košarkaškog kluba. Tako su, osim igrača koji su putem UNSA-lige pokazali kvalitet, doveli i nekoliko igrača koje je trener Šećerović skautirao. Šećerović je prije KK Burcha radio u KK Bosni (danas KK Bosna-Royal), “Košu” i KK Novi Grad, s kojim se plasirao u najveći rang iz A1-lige.

Podrazumijeva se da su svi igrači ujedno i studenti Burch univerziteta. Klub broji ukupno 13 igrača, a većina njih ima stipendiju. Prvu zvaničnu utakmicu otvorili su pobjedom u dvorani “Ramiz Salčin”, domaćem terenu KK Burcha, gdje su savladali KK Visoko sa 28 poena razlike (83:55). Proteklog vikenda u gostima su slavili i protiv Travnika (62:71). Ove dvije pobjede uz veliku koš-razliku KK Burch su smjestile na prvo mjesto A2 lige i pokazale su da je riječ o ozbiljnom projektu.

Kad je riječ o ciljevima ovog kluba, iz sportskog sektora ističu da je prije svega najvažnije izgraditi ličnost koja će pokazati da spoj obrazovanja i sporta može donijeti uspjeh. Te dvije komponente čak i ne smiju biti razdvojene u društvu koje želi napredovati. Ako uspiju izgraditi ljudsku vertikalu, pred sportski rezultat neće postavljati barijere, tako da ljestvica uspjeha može biti postavljena i na pohod ka ABA-ligi.

– Pokušali smo primijeniti američki sistem na našem univerzitetu. Tu sam već tri godine i kad smo shvatili da imamo perspektivu, odlučili smo osnovati klub. Ambicije su velike i već ove godine želimo ostvariti plasman u A1-ligu, a kasnije idemo do najvećeg ranga. Oformili smo dobru ekipu. Svi igrači pohađaju našu školu i imaju stipendijske ugovore, što znači da su obavezni nastupati za naš klub. Projekt mi se sviđa jer spaja ugodno s korisnim. Uspješni košarkaši imaju priliku za akademsko obrazovanje, a Univerzitet pruža mogućnost dobre promocije, jer je sport na neki način i industrija. Imamo u planu osnovati omladinske kategorije čim budemo imali osposobljenu našu univerzitetsku dvoranu koja je u izgradnji, kaže trener Kemal Šećerović.

(Novovrijeme.ba)