fbpx

Znate li na kojim mjestima u svijetu je zabranjeno fotografiranje?

Ako odlučite da fotografirate neka od ovih mjesta, možete biti novčano kažnjeni ili čak završiti iza rešetaka.


SAD

Advertisements

U zemlji “hrabrih i slobodnih” nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosjetljiviji na fotografiranje privatnog vlasništva (prvenstveno se misli na nekretnine), tako da bi bilo dobro dobiti dozvolu vlasnika prije nego što se odlučite na to. Najvažnije je od svega da poštujete znakove zabrane.

Advertisements

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smjestit će vas u zatvor do tri mjeseca, a usput ćete novčanik olakšati za 1.500 eura. Na mnogim lokacijama zabranjeno je upotrebljavati kamere, a uz to neka vam na pamet ne pada ni slikati zgrade vlade, mostove i palače šeika. Zabrana slikanja palača čak je propisana i zakonom.

Sjeverna Koreja

Vrlo jednostavno, bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ipak, ako ste se već odlučili da posjetite sjeverniju od dvije Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u protivnom mogli snositi vrlo neugodne sankcije.

Engleska

Fotografirati za svoj užitak možete šta god želite, ali, ako želite bilo koju fotografiju u komercijalne svrhe, za to morate dobiti posebnu dozvolu. Naprimjer, trg Trafalgar i parlament za komercijalne svrhe jedino možete fotografirati uz dozvolu londonskog gradonačelnika.

Japan

U Japanu je zabranjeno fotografiranje određenih hramova i Budinih kipova. U nekima zabrana važi samo manji dio godine, dok je u drugim zabrana permanentna, stoga, čitajte natpise i ne upadajte u nevolje.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni dio. Fotografirati možete jedino uz dozvolu, dok za fotografiranje žena morate tražiti dozvolu njihovih muževa ili očeva. Također, najstrožije je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!