Zločinac kao uzor: Predsjednik Unije studenata RS poziva studente na doček Krajišnika

Predsjednik Unije studenata u entitetu Republika Srpska (RS) Predrag Govedarica pozvao je sve studente u tom entitetu da dođu na "svečani doček" ratnog zločinca Momčila Krajišnika.


momcilo krajisnik

Predsjednik Unije studenata u entitetu Republika Srpska (RS) Predrag Govedarica pozvao je sve studente u tom entitetu da dođu na “svečani doček” ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Razlog za takav potez obrazložio je navodima da je Momčilo Krajišnik “bio inicijator osnivanja Univerziteta u Istočnom, tada srpskom Sarajevu”.

– Pozivam sve studente našeg univerziteta, i sve studente Univerziteta u Banjoj Luci da dođu na doček Momčila Krajišnika. Unija studenata RS i mislim svi studenti su zahvalni Krajišniku jer je osnovao Univerzitet „na kojem smo mi danas“ i sada ga gradimo i on je svakog dana sve bolji i bolji, a znamo koliko je to tada bilo teško, tim ljudima u ratnim okolnostima, ustvrdio je Govedarica za medije u RS, prenosi portal Klix.ba.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, koga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, bit će sutra prijevremeno pušten na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne od 20 godina zatvora.

[box type=”shadow”]Tihi susjed s mračnom tajnom

Stjecajem historije, Bosna i Hercegovina i ostale zemlje u regiji podarile su tako čovječanstvu posve novi fenomen: dotrajali kliše o ratnim zločincima iz susjedstva – dragim starcima s mračnom tajnom, mirnim obiteljskim ljudima s lijepim kućama i njegovanim travnjacima, koje bi samo jednoga jutra okružili agenti Mossada, ili SFOR-a, svejedno – ovdje je zamijenio kliše o ratnim zločincima u penziji. Posve je to novo povijesno iskustvo: prvi put klasični ratni zločinci se nakon odsluženja kazne vraćaju kući i zauzimaju svoje mjesto u društvu.

Kompletnu kolumnu Borisa Dežulovića pročitajte ovdje.[/box]

(FENA/Klix.ba/STUDOMAT.ba)