Želite studirate u Njemačkoj? Ovo su informacije koje morate znati

Položili ste maturu i želite studirati u Njemačkoj? Prije nego što spakujete kofere, morate znati šta vas čeka. Za vas je dw.com na jednom mjestu prikupio sve potrebne informacije o studiranju u Njemačkoj.


germany flag 1568737917

Kako do fakulteta u Njemačkoj?

Svakim danom broj studenata u Njemačkoj raste. Najveći broj studenata u Njemačkoj je iz Turske i Kine. U Njemačkoj studira i veliki broj studenata iz BiH. Prvi koraci nisu jednostavni?

Pregled stipendija za Bosnu i Hercegovinu

Stipendije iz programa DAAD-a su i za akademsku 2015/2016. godinu u ponudi za Bosnu i Hercegovinu, uključujući stipendije za diplomirane studente iz svih naučnih oblasti, ljetne kurseve na fakultetima i još mnogo toga.

Šta da studiram?

Ovdje se nalazi pregled svih studija na njemačkim univerzitetima. U toj bazi podataka se nalazi preko 17.000 ponuda za studiranje. Uslov za korištenje ove baze podataka je poznavanje njemačkog jezika.

Njemačka ambasada u Sarajevu

Njemačka kao lokacija za studiranje sve više dobija na atraktivnosti: međunarodno orijentisani visokoškolski stepen kao što je bachelor ili master, studijski smjerovi na engleskom jeziku, sistem ocjenjivanja koji omogućava akumulaciju, transfer studijskih rezultata ispita.

Goethe-Institut

Goethe-Institut pored ostalog nudi kurseve njemačkog jezika i ispite za njemački kao strani jezik, savjete prilikom traganja za kulturnim i naučnim partnerima u Njemačkoj i informacije o studiranju.

DW Akademija

DW Akademie je u Njemačkoj vodeća organizacija za međunarodni razvoj medija. Od 1965. se zalaže izgradnju slobodnih i nezavisnih medija. Od 2009. studentima iz inostranstva nudi “International Media Studies”

Ostali vidovi daljeg obrazovanja

Mnoge njemačke organizacije nude stipendije ili na drugi način podržavaju dalje obrazovanje kako u Njemačkoj tako i u BiH. Ovdje se možete informisati o ponudama najvažnijih organizacija i možda pronaći nešto i za sebe.

DAAD

Njemačka služba za akademsku razmjenu je najveća njemačka organizacija za stipendiranje u domenu međunarodne saradnje s fakultetima. DAAD dodjeljuje i stipendije studentima.

Udruženje DAAD-Alumni

Želite aplicirati za stipendiju DAAD-a i tražite informacije o tome? Članovi udruženja DAAD-Alumni BiH Vam stoje na raspolaganju.Udruženje ima i dosta drugih stvari u svojoj ponudi.