Zdravlje: Ovo su namirnice koje trebate uvrstiti u ishranu kako biste izgubili višak kilograma

Dobra stvar je ta što postoje namirnice koje će vam pomoći prilikom mršavljenja, a koje će vas istovremeno uspjeti održati sitim.


close up and portrait of legs ad feet weighing on a weight scale to see if she has lose weight e1643840152537
Foto: Envato

Činjenica je da za mršavljenje nije dovoljno samo vježbati. Morate obratiti pažnju na ono što jedete. Dobra stvar je ta što postoje namirnice koje će vam pomoći prilikom mršavljenja, a koje će vas istovremeno uspjeti održati sitim.

Među njih spadaju trešnje. Jedna šoljica trešanja sadrži manje od 100 kalorija. Bogate su vitaminima koji jačaju metabolizam. Sadrže i antocijan, koji pomaže u jačanju enzima koji se bore sa mastima.

Čili papričice su bogate fitokemikalijom zvanom kapsaicin. On može suzbiti vaš apetit, što, naravno, dovodi do unosa manje količine kalorija. Isto tako je povezan s gubitkom sala na stomaku, piše klix.ba.

Crvene paprike sadrže veliku količinu vitamina C. On je zapravo antioksidans za kojeg je utvrđeno da smanjuje nivo hormona stresa. Ova činjenica je važna jer se kortizol povećava kako postajete sve više rastreseni, a povećani nivo kortizola može dovesti do viška tjelesne masti.

Lubenica sadrži 95 posto vode tako da je idealna za mršavljenje. U njoj se nalazi i aminokiselina zvana citrulin koja smanjuje umor i povećava protok krvi.

Šparoge spadaju u niskokalorično povrće – pola šolje šparoga ima samo 20 kalorija. Sadrže kemijski asparagin, tj. alkaloid koji direktno djeluje na ćelije i razgrađuje mast.