Završena Panel diskusija u okviru projekta “Stop raku grlića materice”

Povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice Katedra za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“ i Udruženjem studenata medicine u BiH „BoHeMSA“ planira aktivnosti vezane za edukaciju i prosvjećivanje stanovništva u Tuzlanskom kantonu ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u okviru humanitarne akcije „STOP raku grlića materice 2022“ koja će se realizovati u periodu od 17. do 21. januara 2022. godine.


Zavrsena Panel diskusija u oviru projekta Stop raku grlica materice

U Hotelu Salis danas je održana Panel diskusija u okviru projekta “Stop raku grlića materice”. Ovom aktivnošću započeto je obilježavanje Evropske sedmice borbe protiv raka grlića materice. U narednim danima će se održati edukacije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

U oko 99% slučajeva raka grlića materice HPV nalaz je pozitivan, a tip 16 i 18 se javljaju u oko 70% oboljelih. HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tokom spolnog odnosa. Rak grlića materice najčešće sa javlja kod mlađih žena, odnosno između 35. i 50. godine života. U svijetu rak grlića materice je drugi najčešći rak kod žena nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod žena oboljelih od raka.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je s HPV-om. Infekcija sa HPV-om automatski ne znači i postojanje raka grlića materice, jer se često posebno kod mladih osoba (85-90%) povlači infekcija bez posljedica. Samo dugotrajne, perzistentne infekcije povezane sa drugim faktorima rizika mogu da dovedu do pojave prekanceroznih tj. kanceroznih lezija na grliću.

U svijetu oko 500,000 žena razvija rak grlića materice, a oko 250,000 žena umire od istog. Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake 2 minute od raka grlića materice umre jedna žena.

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važan su faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice, te se zbog toga nastoji djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

– Kao i prethodnih godina, i ove godine izazovi pandemije COVID-19 nas nisu omeli u sprovođenju naših aktivnosti, te smo ih prilagodili novonastaloj situaciji s ciljem da dopremo do svake žene i probudimo u svakoj ženi individualni osjećaj odgovornosti za vlastito zdravlje. Lijepe i pozitivne povratne reakcije koje dobijamo od djevojaka i žena zahvaljujući ,,Stop raku grlića materice” daju nam energiju i entuzijazam da iz godine u godinu naše aktivnosti podignemo na veći nivo, izjavila je prof. dr. Dženite Ljuce, mentorica projekta.