Načelnik Općine Centar ugostio je najbolje studente iz općine Centar, dobitnike zlatnih i srebrenih znački Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2020/2021. godini

Osamnaest studenata Filozofskog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Medicinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, zatim Muzičke akademije i Akademije likovnih umjetnosti su nagrađeni za trud, rad i postignuti uspjeh.


dodjela priznanja studentima

Načelnik Mandić je u razgovoru sa studentima pohvalio njihova dostignuća, ali i dodao da su vrata Općine Centar za mlade ljude uvijek otvorena.

– Ovakvi dani su vjerovatno i najprijatniji u ovom poslu. Biti u prilici družiti se sa mladim ljudima i dati im podršku, posebno je zadovoljstvo i privilegija, a pogotovo u vremenu kada našu domovinu veliki broj mladih napušta. I ovu priliku koristim da im se zahvalim što su odlučili da ostanu ovdje i školuju se, ali i da privređuju i rade. Opština Centar realizuje niz programa namijenjenih mladima. To je naša borba za mlade koje ovom prilikom još jednom pozivam da našoj Bosni i Hercegovini dadnu šansu i ostanu ovdje, kazao je načelnik Mandić.

Aleksa Piljak je student Pravnog fakulteta i dobitnik priznanja Zlatna značka. Kako je naglasio, mnogo mu znači svaki vid priznanja i podrške kao motiv u budućnosti.

– Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i graditi karijeru u svojoj domovini. Put do ovakvog uspjeha je bio težak, praćen velikim odricanjima, ali kada nešto želite i imate jasan cilj, sve se može ostvariti, istakao je Aleksa.

Pored priznanja, načelnik Mandić je uručio studentima i novčane nagrade. Istakao je da je to samo mali znak pažnje da se njihov trud i rad cijeni, te da će podrška mladima općine Centar biti nastavljena. Grant za ovu vrstu podrške u budžetu Općine Centar Sarajevo iznosi 10.000 KM.

Općina Centar izdvaja značajna sredstva za podršku mladima, a ista se ogleda  i kroz stipendiranje učenika i studenata. Ove godine planirana sredstva za ovu namjenu iznose 600.000 KM.

Merisa Hanjalić, studentica Elektrotehničkog fakulteta i dobitnica Srebrene značke je kazala da se u budućnosti vidi u Bosni i Hercegovini.

– S obzirom na to da sam studirala na odsjeku na elektroenergetiku znam da ima mnogo prostora za napredovanje u toj oblasti u našoj domovini. Želim da poručim mlađim generacijama da u životu odaberu prave i zdrave uzore. Samo tako možemo ići naprijed, gradeći zdrave temelje, kazala je Merisa.

Priznanja Općine Centar Sarajevo su dobili: Aleksa Piljak  (Pravni fakultet), Hana Vranac (Filozofski fakultet), Filip Milošević (Muzička akademija), Arman Mujčić (Pravni fakultet), Adna Škamo (Pravni fakultet), Lamija Hasković (Muzička akademija), Igor Petković (Centar za interdisciplinarne studije u Sarajevu), Edin Živalj (Prirodno-matematički fakultet), Ana Milijević (Akademija likovnih umjetnosti) – su dobitnici priznanja „Zlatna značka“.

Dobitnici priznanja „Srebrena značka“ su:  Amina Blekić (Medicinski fakultet), Merjem Kazazović (Fakultet sporta i tjelesnog odgoja), Merjem Kasumović (Filozofski fakultet), Ena Gurda (Pravni fakultet), Mehmed Mešanović (Akademija likovnih umjetnosti) i Din Avdispahić (Prirodno – matematički fakultet), Hađer Sinanović (Prirodno – matematički fakultet), Arabela Škrijelj (Akademija likovnih umjetnosti), Merisa Hanjalić (Elektrotehnički fakultet).

Prijemu studenata prisustvovali su vijećnik Velija Katica i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.