Zašto nam se putovanje kući uvijek čini kraćim čak i kada idemo istim putem?

Evo zašto nam se putovanje kući uvijek čini kraćim, iako idemo istim putem!


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Kad se Alan Bean vraćao na Zemlju s putovanja na Mjesec, smatrao je da je putovanje natrag na zemlju kraće, piše Bright Side.

Vjerovatno ste se i vi osjećali isto kad ste se vraćali kući s dugog putovanja. Ova pojava se dogodila mnogima od nas i naučnici konačno imaju odgovor.

Čak i ako krenemo drugom rutom, ona se i dalje čini kraćom

Prvo su naučnici vjerovali da je “efekt povratnog putovanja” zapravo posljedica poznavanja. Budući da smo već prošli istim putem, svjesni smo svoje okoline, pa tako, kad se vraćamo kući, to ne utiče na osjećaj vremena.

Međutim, ovo na kraju nije bilo tačno, nakon što je isti efekt primijećen u putovanju avionom, kao i prilikom korištenja druge rute.

To je način na koji naše tijelo mjeri i doživljava vrijeme

Ne radi se o mjerenju vremena koje prolazi, već o presudi koju imamo za vrijeme zasnovano na našem sjećanju. Tokom putovanja ne osjećamo razliku u tome kako je vrijeme prolazilo, ali kad završi, čini se da je povratno putovanje bilo kraće od polaznog.

Takođe, kad odlazimo od kuće, obično imamo plan o vremenu kada bismo trebali stići na odredište. To nas tjera da obratimo pažnju na vrijeme i češće provjeravamo sat, što daje osjećaj da vrijeme ne prolazi.

Previše smo optimistični u pogledu putovanja

Kad krenemo na put i osjećamo se uzbuđeno zbog toga, stvara se osjećaj kao da je predugo trebalo da tamo stignemo. Dakle, kad se spremimo za povratak kući, mislimo da će i to potrajati, ali sada su okolnosti drugačije jer ne osjećamo jednaku količinu radosti.

Osjećaj očekivanja tjera nas da mislimo da nam je potrebno više vremena da stignemo do odredišta, u usporedbi s povratkom kući.

Isti bismo efekat mogli osjetiti i dok gledamo video

Za svoj posljednji eksperiment, naučnici su željeli vidjeti da li osjećamo isti efekt prilikom gledanja video zapisa. Tako su puštalidva video-zapisa iste osobe koja vozi bicikl. Oba videa su trajala 7 minuta i sudionik eksperimenta morao ih je promatrati i provjeriti mogu li osjetiti „efekt povratnog putovanja“.

Rezultati: Da, jesu, i dalje su osjećali da je biciklista brže stigao kući.