Zašto je važno napraviti pauzu od društvenih mreža?

Ako ste prijetili da većinu svog slobodnog vremena provodite skrolajući Instagram, vrijeme je za malo odmora od društvenih mreža i malo prave socijalizacije.


people on 1604044384

Živimo u vremenu kada su društvene mreže postale izvor dnevnih informacija, zabave, a nažalost i naša doza socijalizacije. Svi osjećamo potrebu za više razgovora i komunikacije s voljenim ljudima, čeznemo za novinama kao starom, dobrom formom i razmjenom mišljenja, koja se ne svodi samo na komentare ispod nečijeg Facebook statusa.

Advertisements

Društvene mreže ne izazivaju zavisnost, ili bar sebi ne smijemo dozvoliti da vjerujemo u to. One su jedna vrsta navike, od koje nam ne treba postupno odvikavanje. Jednostavno obećajte sebi da ćete cio dan provesti bez socijalnih mreža, a zatim neka to bude vikend, a vremenom to može prerasti i u cijelu nedjelju, kada odlučite da svoje vrijeme provedete sa svojim prijateljima, u dugim šetnjama ili da pročitate neku dobru knjigu, kada završite s fakultetskim obavezama. Toliko toga propuštamo skrolajući, a sve što nam je zaista potrebno je da isključimo internet i telefon koristimo u svrhe komunikacije, za šta je do nedavno jedino i bio namijenjen.

social media 1604044406

Advertisements

Još jedna stvar koja bi mogla da vam pomogne, da vam društvene mreže odvlače pažnju tokom cijelog dana, je da isključite notifikacije. Primijetićete da ćete znatno rijeđe ulaziti na društvene mreže, kada vaš telefon bude slao manje obavještenja, koja bi trebalo da provjerite.

Sjetite se starog, dobrog SMS-a i pokušajte da preko njega ugovorite viđanje s prijateljima, kako biste dodatno smanjili posjećivanje omiljenih društvenih mreža.