Zašto je važno napraviti pauzu od društvenih mreža?

Ako ste prijetili da većinu svog slobodnog vremena provodite skrolajući Instagram, vrijeme je za malo odmora od društvenih mreža i malo prave socijalizacije.


Kada napravite predah od društvenih mreža, primijetit ćete koliko dugo niste uživali u nekim stvarima, koje vas inače ispunjavaju. Kada ste posljednji put nakon obaveza, sjeli i uz šolju kafe, prelistali vlastite misli i donijeli neke nove zaključke? Kada ste posljednji put izdvojili vrijeme da pročitate knjigu, koju ste odavno kupili po preporuci prijatelja ili da pogledate dobru TV emisiju, porazgovarate s porodicom?

Kada ponovo poželite da budete online i sjetite se pravih razloga, zbog kojih vam u tom trenutku treba društvena mreža ograničite svoj boravak na njoj striktno na to vrijeme, a tada je vrijeme za gašenje interneta i ponovno povlačenje u realan i ispunjen život.

reading 1604044524

Važno je i da se fokusirate na to šta pratite na društvenim mrežama i koliko utjecaja takav sadržaj ima na vaš život. Da bi društvene mreže bile samo dnevna doza pozitive za vas, napravite prečišćavanje i ostavite samo ljude, koji objavljuju stvari koje vam se dopadaju. Očistite svoje mreže od negativnog utjecaja, jer negativan utjecaj s društvenih mreža čak i nesvjesno prelazi u naš realan život, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kada napravite pauzu od virtualnog svijeta na neko vrijeme, osvrnite se na svoju promjenu i preispitajte se kako se osjećate, da li vam je prijalo i da li ste rasterećeni. Ako primijetite da se osjećate bolje, fokusirajte se na to da u manjoj mjeri i na pravi način koristite društvene mreže, kako biste mnogo više vremena imali da uživate u svom danu i svom životu.