Zašto imate crvene oči na fotografijama?

Znate li zašto su nam oči crvene na fotografijama?


Iako je tehnologija pojednostavila umjetnost fotografiranja, efekt crvenih očiju i dalje s vremena na vrijeme uništava naše lijepe fotografije. Zašto je to tako?

Advertisements

Pri slabom prostornom osvjetljenju, zjenice se povećavaju kako bi omogućile da više svjetla da uđe u oko. Kad vam svjetlost od bljeska uđe u oči, zjenice nemaju dovoljno vremena za stezanje. Stoga se količina svjetlosti koja ulazi u vaše oči odbija od crvenih krvnih žila žilnice, sloja vezivnog tkiva na stražnjem dijelu oka. Crvenu boju daje krv, to jest crvene krvne ćelije kojima je bogata srednja očna ovojnica – žilnica, koja zajedno s mrežnicom oblaže dno oka.

Razlog zbog kojeg imate crvene oči vjerovatno je taj što buljite direktno u objektiv fotoaparata. Efekt crvenih očiju možete eliminirati jednostavnim gledanjem obližnje sijalice neposredno prije snimanja fotografije.

Da bi se smanjio efekt crvenih očiju, većina modernih fotoaparata šalje predbljeskove prije završnog bljeska, dajući učenicima dovoljno vremena da se stegnu i prilagode.

Intenzitet refleksije varira od jedne osobe do druge, ovisno o veličini zjenica, starosti i boji očiju pojedinca. Ljudi sa svijetlom kožom i plavim ili zelenim očima imaju manje melanina i na fotografijama se češće mogu pojaviti crvene oči.

Advertisements

Iako postoje mnogi načini kako izbjeći crveni refleks na slikama ili ga jednostavnim uređivanjem u Photoshopu ukloniti, nekada sama fotografija može biti alarm za ozbiljne očne bolesti.

Kod bolesnih očiju se umjesto normalnog, crvenog refleksa, može pojaviti bijeli ili žuti odbljesak koji odgovara medicinskom terminu leukocoria ili u prijevodu bijela zjenica.

Kod djece pojava ovakvog abnormalnog refleksa na fotografijama sprijeda može biti znak ozbiljnih očnih bolesti kao što su retinoblastom – najčešći očni tumor u dječjoj dobi, kao i urođena mrena ili Coatsova bolest, koje mogu rezultirati gubitkom vida. Odsustvo poželjnog, crvenog efekta na slikama na jednom oku kod djece je uvjek znak za preventivni pregled kod oftalmologa, rekao je dr. Mirko Ratković za svjetlost.hr.

Sa druge strane, činak užarenih očiju pojavljuje se u očima noćnih životinja koje imaju sloj tkiva nazvan Tapetum Lucidum. Ovaj sloj tkiva pomaže životinjama da bolje vide u mraku djelujući kao retroreflektor, uzimajući odbijenu svjetlost i reflektirajući je direktno natrag po izvornom putu.