YEP: Sedmi Forum o zapošljavanju mladih “Garancija za mlade”

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske organizuje Sedmi Forum o zapošljavanju mladih, pod nazivom: Garancija za mlade; 12. marta 2015. godine. Prijavite se!


Foto: YEP
Foto: YEP

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske organizuje Sedmi Forum o zapošljavanju mladih, pod nazivom „Garancija za mlade“, 12. marta 2015. godine.

Forum je već tradicionalni događaj na kojem se okupljaju predstavnici mladih, javnih službi za zapošljavanje, lokalnih uprava, poslodavaca, nevladinih organizacija i međunarodnih donatora na kojima se razgovara o konkretnim promjenama koje je potrebno uraditi da bi se situacija na tržištu rada poboljšala. Zaključci Foruma se u najvećoj mjeri implementiraju uz podršku domaćih vlasti i međunarodnih donatora, prije svega Vlade Švicarske.

Cilj Foruma je razgovarati o modelima partnerstava koja će voditi ka efikasnijim programima zapošljavanja mladih koji će omogućiti da se mladima od prijave na biro u najkraćem periodu ponude programi obuke, stručne prakse, pripravništvo ili posao.

Polazna osnova u razgovorima će biti YEP lokalne inicijative čije je uspostavljanje zasnovano na zaključku 4.Foruma o zapošljavanju mladih, koji je održan na istom mjestu prije nešto više od godinu dana. Inicijelno je u YEP lokalne inicijative uloženo 270.000 KM od strane Vlade Švicarske kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), 118.000 KM sufinansiranja je obezbjeđeno od strane lokalnih zajednica, 30.000 KM je obezbjedio Fond otvoreno društvo za uključivanje ugroženih grupa u aktivnosti.

Danas je već jako teško procijeniti ukupnu vrijednost inicijative, jer su se pokrenuli institucionalni mehanizmi, poput opštinskih šema za finansiranje pokretanja vlastitog biznisa, ali postoji potvrđenih oko 150 zaposlenja mladih osoba, mahom članova klubova za traženje posla širom BiH. S pravom se može reći da Forum o zapošljavanju mladih daje konkretne rezultate, navode organizatori.

Svi zainteresovani za učešće u Forumu mole se da svoje učešće potvrde slanjem prijavnog obrasca najkasnije do 06/03/2015.godine putem e-maila: info@yep.ba. Broj učesnika/ica je ograničen, a prednost imaju poslodavci, organizacije i pojedinci koji implementiraju programe za mlade.

(yep.ba)