YEP priručnici: “Program upravljanja karijerom”

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) objavio je radni materijal pod nazivom "Program upravljanja karijerom", razvijen da pomogne mladoj osobi da donese bolje odluke u životu i o budućnosti.


Foto: YEP
Foto: YEP

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka kompanija GOPA mbH objavio je radni materijal pod nazivom “Program upravljanja karijerom”, razvijen da pomogne mladoj osobi da donese bolje odluke u životu i o budućnosti.

Cjeloživotno učenje se odnosi na sve aktivnosti učenja koje se poduzimaju tokom života radi unapređenja znanja, vještina i kompetencija u okviru ličnog ili profesionalnog djelovanja svake individue. Ono obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno i neformalno).

Mlade osobe moraju biti sposobne nositi se sa promjenama na tržištu rada i uslovima globalizacije, što naročito dolazi do izražaja u oblasti zapošljavanja.

YEP je u sklopu prve faze implementacije razvio nastavni materijal pod nazivom “Program upravljanja karijerom” koji promovira principe cjeloživotnog učenja.

Materijal je razvijen da pomogne mladoj osobi da donese bolje odluke u životu i o budućnosti:

  • iz srednje škole na fakultet – šta ću studirati? Na kojem fakultetu? itd.
  • iz srednje škole na tržište rada – kako ću naći posao? Šta mogu ponuditi poslodavcu? Kako da kontaktiram poslodavce? Šta očekujem od svog budućeg poslodavca?
  • iz srednje škole – GDJE I ŠTA?

Program upravljanja karijerom se sastoji od tri dijela:

  • Priručnik za nastavnike: ciljevi ovog priručnika su pomoć učenicima u spoznavanju vlastitih karakteristika važnih za odabir zanimanja i razvoj karijere, informisanje učenika o svijetu studiranja, rada i volontiranja i obučavanje učenika praktičnim metodama i tehnikama aktivnog traženja posla
  • Prilozi za mlade: predstavlja zbir radnih listova potrebnih za realizaciju programa, koji se mogu obraditi hronološki na individualnoj osnovi ili samo dijelimično, ovisno o potrebama i procjeni mlade osobe, i
  • Priručnik „KORACI“ koji je namjenjen isključivo mladim osoba i njihovim roditeljima. Cilj priručnika je da mlada osoba zajedno sa roditeljima ili osobom od povjerenja prođe kroz priručnik i spozna svoje vještine i sposobnosti, kako bi dostigla što veći nivo samopoštovanja.

Materijal možete preuzeti ovdje.

(yep.ba)