YEP: Konstruktivni civilni angažman u rješavanju nezaposlenosti mladih

Klubovi za traženje posla, kao aktivna mjera javnih službi za zapošljavanje jedan su od dokazano efikasnih načina za aktivaciju mladih i njihovo uključivanje u tržište rada.


Foto: YEP
Foto: YEP

Klubovi za traženje posla, kao aktivna mjera javnih službi za zapošljavanje jedan su od dokazano efikasnih načina za aktivaciju mladih i njihovo uključivanje u tržište rada. Dodatnu podršku u njihovom radu pružaju i nevladine organizacije koje kroz YEP program lokalnih inicijativa pružaju dodatne prilike za zaposlenje članovima klubova.

Advertisements

U četvrtak 09.10.2014. YEP je održao sastanak sa predstavnicima Kluba za traženje posla Banja Luka, udruženja Interfob i udruženja Perpetuum Mobile.

Naime, u saradnji sa NVO Perpetuum Mobile iz Banja Luke, YEP će organizovati prezentacije i radionice u svim Klubovima u RS-u sa ciljem predstavljanja podsticaji u poljoprivredi za mlade do 40 godine koje pruža Vlada RS. Prva prezentacija podsticaja će se organizovati 16.10.2014.godine u Derventi, nakon čega će uslijediti prezentacije u Tesliću, Gradšci, Banja Luci, Srpcu, Doboju, Modriči, Novom Gradu, Zvorniku, Rudom i Nevesinju. Cilj prezentacija je da se mladim članovima klubova za traženje posla na transparentan način predstave načini i kriteriji apliciranja i dobivanja podsticaja u poljoprivredi u RS.

Advertisements

U sklopu YEP lokalnih inicijativa se izdvaja i projekat “Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru u BiH” kojeg udruženje Interfob implementira u Banja Luci, Modriči i Novom Gradu. Na sastanku su se razmjenila iskustva u realizaciji dosadašnjih aktivnosti. Mladi iz Banja Luke su se prijavili za obuku koja ima visoku tržišnu vrijednost, iako vrijedi napomenuti da su Klub i Interfob u ovom procesu poslužili kao savjetodavno tijelo te su u cijelom procesu morali uložiti značajne napore za motivisanje nezaposlene mladih da je obuka korisna i da ih vodi do zaposlenja. Projektom je predviđen određen broj direktnih zaposlenja ali i za sve druge mlade koji prođu obuku značajno se povećava vjerovatnoća zaposlenja, naročito za visoko deficitarna zanimanja kao što je CNC operater.

Jedan od projektnih rezultata je i uticaj na broj zainteresovanih za Klub u Banja Luci koji je postignut, a time se otvaraju i vrata za buduću saradnju između Klubova i drugih aktera koji mogu uticati na povećanje konkurentnosti mladih. Svi učesnici sastanka su izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje te nadu da će se ova saradnja nastaviti i u narednom periodu.

(yep.ba)