WhatsApp ima novu opciju koja će se mnogima svidjeti

Nova opcija je dostupna za sve korisnike Whatsappa.


woman hands using smartphone
Foto: Envato

WhatsApp je zvanično ponudio mogućnost transfera historije chata s Androida na iPhone nakon što je ranije omogućio obrnut proces.

Novu funkciju je najavio direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg putem posta na Facebooku.

Nadogradnja je riješila dugotrajni problem WhatsAppa, koji je tradicionalno otežavao transfer chatova između Androida i iOS-a. Lako je prebaciti chat s jednog iOS uređaja na drugi ili s Androida na Android, ali generalno ne između dva različita operativna sistema, piše klix.ba.

Proces transfera funkcioniše samo na novim iPhoneima ili onim koji su resetovani na fabričke postavke, a koristi Move to iOS aplikaciju za Android koja već pomaže u transferu kontakata, kalendarskog unosa, SMS poruka i drugo. Tokom podešavanja iPhonea, potrebno je odabrati opciju “Move data from Android”, a nakon toga slijediti korake u Android aplikaciji. Kada iPhone bude u potpunosti podešen, potrebno je pokrenuti WhatsApp i logovati se korištenjem istog telefonskog broja. Svi prethodni chatovi s Androida će se potom pojaviti.

Za transfer je potrebno imati Android 5 ili noviji na uređaju s Androidom, odnosno iOS 15.5 ili noviji na iPhoneu. Nažalost, ako korisnik već ima postojeću iOS chat historiju, uvezena Android chat historija će je zamijeniti.