Održana najstarija naučna konferencija iz oblasti elektrotehnike i računarstva u Bosni i Hercegovini

Elektrotehnički fakultet UNSA je ponosni organizator konferencije koja je ove godine okupila više od 100 aktivnih učesnika iz mnogih zemalja svijeta.


icat ministrica
Foto: Unsa.ba

Svečana ceremonija otvaranja najstarije naučne konferencije iz oblasti elektrotehnike i računarstva u Bosni i Hercegovini – ICAT 2022 upriličena je u četvrtak, 16. juna 2022. godine u Hotelu Europa.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je ponosni organizator konferencije koja je ove godine okupila više od 100 aktivnih učesnika iz BiH, SAD, Kine, Indije, Tajvana, Litvanije, Turske, Češke, Njemačke, Alžira, Francuske, Maroka, Ukrajine, Slovačke, Tunisa i Ekvadora, piše Unsa.ba.

Pozdravnim obraćanjem konferenciju je otvorio dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasmin Velagić istakavši:

– Moje zadovoljstvo je poželjeti vam dobrodošlicu na 28. konferenciju komunikacijskih i informacionih tehnologija ovdje u Sarajevu, gradu koji je zaista odlično mjesto za organiziranje ovakvih konferencija. Ova konferencija je sjajna prilika za razmjenu ideja i interakcije sa kolegama.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Aleksandra Nikolić je istakla da je Ministarstvo uvijek spremno za podršku nauci i to posebno kada se radi o razvoju komunikacijskih i informacionih tehnologija, poručivši:

– Želimo napredovati u promjenama i inovacijama, zbog čega Konferencija ICAT ima veliku važnost za nas. Prije svega, ovo je prilika da se grade nove veze, ali i obnove one stare, da se razmjene ideje iz prakse i iskustva i inspirišu nove.

Prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, naglasila je kako se nada da će konferencija ICAT i drugi slični nadolazeći događaji pomoći u razvoju, ne samo Univerziteta u Sarajevu, nego i industrije i da će ovo biti samo jedan korak u budućim, uspješnim istraživanjima.

Docent na Odsjeku za automatiku i elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UNSA i prodekan za naučnoistraživački rad dr. Tarik Uzunović istakao je važnost Konferencije zbog prilike za upoznavanje sa kolegama, ali i kako bi se svim posjetiocima dao razlog da posjete prelijepo Sarajevo.