Vremeplov: Sjećate li se dječije serije ‘Otvori prozor’? [VIDEO]

Devedesete godine obilježile su djetinjstva mnogih od nas. U vremenu kada se raspadala jedna država i kada mnogo šta nije bilo dobro, imali smo odlične dječije emisije.


Foto: Screenshot

U emisiji Otvori prozor na Televiziji Sarajevo imali smo priliku slušati basne, učiti slova i zabaviti se, a sve to uz interpretaciju domaćih glumaca. Seriju je napisao i režirao Timothy Byford, a počela se prikazivati 1990. godine. U svakoj od 30 epizoda predstavljeno je po jedno slovo abecede i azbuke, kao i niz veselih sadržaja sa poznatim glumcima, pjevačima, plesačima, lutkama, životinjama i biljkama, piše portal Radio Sarajevo.

Timothy John Byford, režiser i scenarista, autor nekih od najboljih serija za djecu, od 1971. godine je živio u Srbiji. Byford je prije 40 godina došao je iz Velike Britanije u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedjelju dana. Ostao je u Beogradu do posljednjeg dana i režirao dječije emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe.

Timothy John Byford

Kao reditelj dječjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao Neven, Babino Unuče i Poletarac, a tokom svog boravka u Sarajevo 1984. godine režirao je i seriju za djecu Notna Svaštara.

U Sarajevo se vratio i 1988. godine kada je režirao ekološku seriju za djecu Tragom Tice Dodo, a brojne današnje generacije ga pamte po dječjoj seriji Otvori prozor koju je režirao 1990. godine.

Prije nekoliko godina obolio je od karcinoma. Bitku za život izgubio je u 72. godini i preminuo je petog maja 2014. godine.

Naslovna numera:

“Otvori prozor protiv tame
otvori neka uđu otkrića
sve što su ljudi stvorili za me
i za ostala vesela bića
Otvori prozor kao oči
otvori krila željna leta
sve što se vidi da svjedoči
kako smo i mi dio svijeta
Otvori, otvori
pa se razgovori….
Zatvori, zatvori pa se odmori.
Bolan, otvori !”

(Radiosarajevo.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X