‘Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’: BiH je potreban volonterizam

Više od 50 učesnika, predstavnika institucija i nevladinih organizacija, učestvovalo je u radu konferencije ’Volonterizam u BiH - zakoni i praksa’ koju je organizovalo NVO Vijeće.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Učesnici konferencije su istakli da je volonterizam u BiH potreban, da na desetine hiljada volontera svakodnevno rade vrijedne akcije i inicijative, a ova diskusija je za cilj imala unapređenje njihovog rada.

Zaključeno je da je potrebno sinhronizovati zakone o volonterizmu na svim nivoima i druge postojeće zakone uskladiti s odredbama ovog zakona kako bi se unaprijedio i status i pozicija volontera i volonterizma u BiH.

Druga tema bilo je povećanje stepena standarda i kvaliteta volontiranja, te uspostavljanje baze podataka volontera i organizacija civilnog društva, redefinisanje načina rada sa volonterskim knjižicama i slično. Naglašeno je da volonterizam treba da ostane i bude definisan kao dobrovoljni rad, ali to i dalje znači vrednovanje i priznanje određenog statusa volonterima.

Razgovarano je i o jačanju suradnje NVO i institucija, jer bi volonterizam trebao biti podržan kao proces i od strane institucija, posebno rad volonterskih centara, saopšteno je iz Udruženja InfoHouse.

(bljesak.info)