Vlada Kantona Sarajevo predložila novu ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih

Vlada Kantona Sarajevo je odlučila da Aleksandra Nikolić bude predložena za novu ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih.


vlada ks

Tako je odlučeno na sjednici vlade koja je održana danas. Nikolić je profesorica na Poljoprivredno-prehrambrenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a uža oblast joj je ekonomika agroindustrije.

U užem izboru, osim Nikolić, bila je i Jasminka Hasić-Telalović koja je profesorica je na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) s doktoratom Univerziteta u Warwicku.

Podsjećamo, Melika Husić-Mehmedović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, podnijela je ostavku 8. jula ove godine. To se desilo nakon brojnih kritika Nacrta zakona o visokom obrazovanju.

Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih je formirano početkom ove godine, a što je bilo obećanja vladajućih stranaka NiP-a, SDP-a i NS-a. Da bi Nikolić bila imenovana za ministricu, potrebno je da to podrži i Skupština Kantona Sarajevo – prijedlog za njeno imenovanje trebao bi biti razmatran na sjednici zakazanoj za 22. oktobar.