Veliki uspjeh Tuzlanke Selme Žilić: Postala dio tima jednog od najvećih pogona u Evropi

Upoznajte djevojku iz Bosne i Hercegovine koja koji radi u jednom od najefikasnijih i najvećih proizvodnih pogona u Evropi.


Foto: Tuzlanski.ba
Foto: Tuzlanski.ba

Uspješni Tuzlak profesor i inovator s dvodecenijskom adresom u Australiji Edhem (Eddie) Čustović, na svojojoj Facebook stranici objavio je podcat i interesantnu priču o Selmi Žilić iz Tuzle.

Upoznajte djevojku iz Bosne i Hercegovine koja koji radi u jednom od najefikasnijih i najvećih proizvodnih pogona u Evropi, proizvodeći baterije budućnosti.

Selma je odrasla u Tuzli, industrijskom gradu sa teškim zagađivačima, velikom elektranom, i hemijskom industrijom. Međutim, njena fascinacija prirodom bila je njen krajnji karijerni poziv. Godinama kasnije Selma će završiti u Švedskoj, radeći u Northvolt, razvijajući i proizvodeći inovativnu tehnologiju zelenih litijum-jonskih baterija.

Imam prelijepo sjećanje na djetinjstvo prije rata. Imala sam grupu sa kojom sam se družila, a nju su većinski činili dječaci, jer nije bilo mnogo djevojčica. Često smo išli u obližnju šumu i tu provodili mnogo vremena, a zanimljivo je da se moja ljubav prema prirodi javila još tada, kad sam bila dijete. Od malena me priroda zanimala i stalno sam se pitala kako nesto nastaje, funkcioniše, a mama mi je kupovala razne knjige i atlase koje sam čitala. Također imala sam fenomenalnu učiteljicu od 1. do 4. razreda i ona je imala mnogo uticaja na mene, kaže Selma.

Selma i njene kolege iz Northvolta su u misiji da uspostave snabdijevanje održivim baterijama u Evropi sa 80% manjim ugljičnim otiskom i omoguće budućnost energije, piše Tuzlanski.ba.

S obzirom da Northvolt gradi jedan od najvećih evropskih proizvodnih industrijskih kompleksa, koji se napaja lokalnom hidroelektranom na sjeveru Švedske (preko 500.000 kvadratnih metara), budućnost zelene proizvodnje izgleda vrlo obećavajuće.

Uvijek sam znala da ću raditi nešto izvan moje države, da ću otići iz nje i istraživati svijet. Sjećam se kad sam diplomirala i bila ljuta, jer nisam imala posao. Stalno sam slala prijave, a dobijala odbijenice. Roditelji su me podržali da odem. Tata je u novinama vidio oglas za posao na kruzeru i pokazao mi, a ja sam aplicirala za posao te su me pozvali da radim 9 mjeseci. Otišla sam sa namjerom da zaradim novac za master, prisjeća se Selma.

Po povratku u domovinu, dobila je stipendiju češke vlade za magisterij iz biohemije na Univerzitetu Palackeho u Olomoucu. Nakon diplomiranja, vratila se u domovinu radeći kao asistent na Univerzitetu u Tuzli, sa studentima farmacije, tehnologije i drugih prirodnih nauka.

Frustrirana nedostatkom mogućnosti karijernog napretka u Tuzli, 2011. godine putuje za Afganistan radeći za DynCorp International, američkim privatnim vojnim izvođačem kako bi uštedjela novac za za doktorske studije. Ali kao i sve u životu, naši planovi se često poremete, nekad na bolje, nekad nagore.

Radila sam na Univerzitetu u Tuzli kao asistent, ali sam tražila neku drugu priliku. Trebala mi je veća plata s obzirom da sam štedila novac za doktorat. Prijateljica mi je rekla da se zaposlila u DynCorp kompaniji u inostranstvu. Istražila sam i vidjela da imaju neke radne pozicije koje mogu raditi te sam apliciala za posao. Pozvali su me isti dan na intervju i zaposlili te sam tu radila 3 i pol godine. Bila sam u Kandaharu i nisam izlazila dalje od baze, osim u poslovne svrhe. Imali smo mnogo restkricija, ali je bilo zanimljivo, jer smo imali veliku balkansku grupu i skupa smo roštiljali, slavili praznike, slušali muziku, pravili partije i slično. Zaista lijepo iskustvo, objašnjava uspješna tuzlanka.

Kaže da joj se život u Švedskoj sviđa te da se osjeća kao u drugoj dimenziji.

Kada sam se više upoznala sa šveđanima jako su mi se svidjeli. Prestali su biti hladni i distancirani. Oni ne obraćaju pažnju na nebitne stvari kao što to rade naši ljudi, jako su jednostavni i vode takav život.  Sam sistem, prava ljudi, plate i godišnji odmori su zaista nevjerovatni, kaže Selma.