Večeras ne propustite neobično pomračenje Mjeseca

Danas, 7. augusta, desit će se zanimljivo djelimično pomračenje Mjeseca koje će se moći posmatrati iz naših krajeva.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ubrzo nakon zalaska Sunca, djelimično pomračenje Mjeseca će postati vidljivo. Pomračenje će se vidjeti iz Evrope, Afrike, Azije i Australije.

Advertisements

Ovo pomračenje je neobično jer počinje u 19 sati 22 minuta, a Mjesec u Sarajevu izlazi u 19 sati i 54 minute. Istovremeno, Sunce zalazi u 20 sati i 2 minuta pa se pojava praktično dešava u momentu zalaska Sunca. Maksimalna faza će se desiti u 20 sati i 20 minuta. Tada će se Mjesec nalaziti veoma nisko nad jugoistočnim horizontom, zato u momentu maksimuma praktično nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca.

Pomračenje završava u 21:18 minuta, a oni koji imaju čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaju šanse da vide posljednji dio ove astronomske pojave.

Advertisements

U maksimumu će biti pomračeno oko 25 posto mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku.

Astronomsko društvo Orion povodom ovog događaja organizuje otvorenje Sarajevskog astronomskog ljeta koje će biti obogaćeno mnogim astronomskim sadržajima. Teleskopi će biti postavljeni od 18 do 23 sata ispred O.Š “Skender Kulenović” na Dobrinji.

(Klix.ba)