Vajar stvorio drvo koje rađa 40 vrsta plodova!

U nizu postojećih hibridnih drveća, ono koje je stvorio vajar sa Univerziteta Sirakuza, Sem Van Ejken, pod imenom “stablo sa 40 vrsta plodova”, zaista zaslužuje posebnu pažnju.


drvo insta 810x571

Veći dio godine stablo izgleda potpuno normalno, ali u proljeće počinje da cvjeta u čitavom nizu ružučastih, grimiznih i bijelih tonova. Potom, od jula do oktobra, rađa 40 različitih vrsta koštunjavog voća, uključujući bademe, kajsije, trešnje, nektarine, šljive i breskve, prenosi mreza-mira.net.

Do ovog uspjeha, Van Ejken je došao kalemljenjem nekoliko različitih vrsta voća, uključujući domaće, nasleđene i antičke, od kojih su neki primjerci stariji od 100 godina.

Njegov glavni izvor bio je voćnjak poljoprivredne eksperimentalne stanice države Njujork, koji je iznajmio kada je čuo da će biti porušen. Nakon što bi tokom određenog vremena cvjetalo 250 različitih, međusobno povezanih vrsta, on bi svaku nakalemio na korjensku strukturu jednog stabla. Kada bi njegovo “radno stablo” dostiglo starost od oko 2 godine, on bi stablo dodatno obogatio odvojenim granama, tehnikom koju zovemo “čip-kalemljenje”.

Grančica koja na sebi ima pupoljak stavi se u rez na “radnom stablu” i učvrsti se. Nakon zimskog izlječenja reza, grana postaje normalna, obična grana na stablu, koja se podrezuje kao što je uobičajeno.

Do sada je posađeno 16 stabala sa 40 vrsta plodova i svako je staro oko 5 godina. Koštunjavo voće je izabrano jer ono ima mnoštvo varijeteta koji su međusobno kompatibilni.

Kalemljenjem različitih vrsta određenim vremenskim redosljedom, mogu bukvalno oblikovati način na koji će cvjetati određeno stablo. Ljudi koji imaju ovakva stabla, rekli su mi da im ono daje savršenu količinu i raznolik izbor voća., izjavio je Van Ejken.

(STUDOMAT.ba)