Uslovi u studentskim domovima u Sarajevu dobri, ali nema studenata: Evo čime se hrane

Iz Sindikata su poslali i videosnimak menija u studentskim domovima.


rucak dom

Mladić koji boravi u Studentskom domu Nedžarići rekao je da u protekla četiri mjeseca nisu imali kvalitetan obrok jer je ponuda hrane sve slabija, a i ono što se servira je pokvareno.

– Hrana je loše spremljena, studentima se servira pokvareno crveno meso s obzirom na to da piletinu nemaju u ponudi. Sve je prezačinjeno, prepečeno ili nedovoljno pečeno te smo prinuđeni da skoro svakog dana, pored toga što plaćamo dom, dajemo novac na ishranu van doma. Na ovaj problem već duži vremenski period ukazujemo upravi doma, kao i šefu kuhinje, ali nije napravljen nikakav pomak, kazao je student.

Nakon što se u javnosti sve češće pojavljuju žalbe na uslove u Studentskom centru u Sarajevu, iz Sindikata ove javne ustanove su kazali kako su javnost morali obavijestiti o stvarnom stanju navodeći da su uslovi u domu dobri, piše klix.ba.

Da je situacija sa hranom i smještajem loša žalili su se i sami studenti koji tu borave, no iz uprave negiraju tvrdnje o lošoj situaciji, a kao dokaz, iz Sindikata su poslali i videosnimak menija u studentskim domovima.

Studenti nezadovoljni hranom i smještajem u domovima u Sarajevu, uprava tvrdi drugačije

 – Obaveza nam je svima da pokušamo našim studentima obezbjediti uslove minimalne onima kakve imaju u okruženju, te na taj način našu mladost zadržimo u državi, a ne da im na startu pošaljemo poruku kako je za njih jedini izlaz odlazak vani, rekli su iz Sindikata.

Navode da je istina to da Studentski centar ima mnogo naslijeđenih problema, no da je na njih snažno utjecala i epidemija koronavirusa te odluke nadležnih da u studentskim domovima naprave karantin.

 – Veliku štetu su nanijela je odluke nadležnih organa i tadašnje uprave Studentskog centra da se u našu ustanovu smjeste karantin i izolatorij od kojeg Studentski centar do danas nije naplatio ni jednu jedinu marku, kazali su ističući da je time načinjena ogromna šteta studentima.

Posljedice se izravno vide i u tome što je, prema njihovim tvrdnjama, u ovoj akademskoj godini dvostruko manje studenata nego što ih je bilo prije koronavirusa.

 – Moramo napomenuti da mi nismo ustanova koja se finansira u potpunosti sa budžeta nego od smještaja i ishrane studenata i jasno je koliko su štete izazvale ove odluke koje su dovele do manjeg broja studenata, dodaju iz Sindikata.

Zakonodavnu i izvršnu vlast su pozvali da riješe pitanje ove javne ustanove čiji je osnivač Skupština KS i da preuzmu odgovornost za raniji nemar.

 – Iskreno očekujemo pomoć od novoformirane Vlade i Resornog ministrastva koji će u Sindikatu JU Studentski centar Sarajevo imati partnera kako bi zajednički riješili probleme u našoj ustanovi, koja bi morala imati bitan značaj za Kanton Sarajevo zbog djelatnošću kojom se bavi, zaključili su iz sindikata.