Upozorenje na lažne firme koje posreduju u zapošljavanju u inostranstvu

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka pozvali su građane na oprez prilikom kupovine putem pisanih i elektronskih oglasa.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Podsjećaju na nedavni slučaj iz Prnjavora, kada je muškarac, preko internet stranice, s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za gasni pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u pošiljci – paketu dobio drveni predmet.

Advertisements

U toku je rad na identifikovanja osobe koja je na ovaj način počinila krivično djelo prevare.

Također, u prethodnom periodu građani su na sličan način dovođeni u zabludu.

Putem pisanih i elektronskih oglasa dogovarali su zamjenu ili kupovinu tehničke robe, mobilnih telefona, fotoaparata i slično, ali u dogovorenom vremenskom roku nisu dobijali kupljeni ili zamjenski predmet.

Lažnim prikazivanjem činjenica pojedinci iz cijele BiH su dovođeni u zabludu da uplate novac i na ime lažne firme koja posreduje u zapošljavanju u inostranstvu.

Advertisements

U tim oglasima traže se radnici različitih profila (građevinske, mašinske i medicinske struke, radnici za rad u šumi i slično) s područja BiH, a zatim im se zahtjeva da se uplate određeni novčani iznosi putem servisa za slanje novca ili da novac sa fotografijama i ličnih dokumenata zapakuju u koverte i predaju vozačima određenih autobuskih prevoznika koji dalje dostavljaju novac osobama koje navodno organizuju odlazak u inostranstvo, što oni po prijemu novca ne učine i prekidaju svaki dalji kontakt sa oštećenima.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka intenzivno rade na spriječavanju i rasvjetljavanju svih ovih krivičnih djela za koje građani podnose prijave ili za koje saznaju po službenoj dužnosti.

Ukoliko i pored upozorenja budu žrtve krivičnog djela prevare, mogu to da prijave u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj „122“.

(federalna.ba)