Upoznajte Tarika, studenta ETF-a i predsjednika lokalnog komiteta EESTEC-a

"Za mene EESTEC predstavlja svijetlu tačku mog fakultetskog obrazovanja."


tarik horozovic

EESTEC (engl. Electrical Engineering STudents’ European assoCiation – EESTEC) je udruženje studenata elektrotehnike Evrope. Udruženje je osnovano 1986. godine u Eindhovenu, Holandija.

Advertisements

Od tada su pokrenuta 52 ogranka na fakultetima u gradovima širom Evrope i taj broj se neprestano povećava. Osnovni cilj EESTEC-a je promocija i razvoj međunarodnih kontakata između studenata i profesionalaca u oblasti elektrotehnike. Također, razmjena ideja i iskustava iz oblasti elektrotehnike i kompjuterskih nauka te unapređenje tehničkog znanja studenata elektrotehnike omogućeno je kroz: stručne radionice, razmjene, stručne prakse i ostale aktivnosti.

EESTEC pruža poslovne mogućnosti i internacionalnu karijeru svim članovima lokalnih komiteta, a jedan od koraka koji idu ka ostvarenju ovog cilja je formiranje jedinstvene baze podataka studenata elektrotehnike iz cijele Evrope, kako bi internacionalne kompanije mogle lakše pronaći i specijalizirati studente u vrhunske inženjere kroz rad u njihovom poslovnom okruženju.

Kao jedan od respektabilnijih i aktivnijih lokalnih komiteta u sklopu EESTEC Internationala, LC Sarajevo se može pohvaliti velikim brojem organizovanih projekata, kako na lokalnom nivou, tako i na internacionalnom. EESTEC se trudi svake godine da organizuje što veći broj visokokvalitetnih projekata koji studentima pomažu da razviju svoje društvene i profesionalne sposobnosti, ali i da upoznaju studente i ugledne poslovne ljude iz cijele Evrope.

Advertisements

Tarik je upisao ETF na Univerzitetu u Sarajevu 2018. godine, a 2019. godine se u EESTEC se učlanio početkom 2019. godine, a nedugo nakon toga i aktivnije učestvovao u radu Udruženja. Nakon nezaboravnih iskustava sa EESTEC evenata, mnoštva nove raje i korisnih znanja koje je stekao kao član IT i HR tima, odlučio je da se okuša i kao koordinator jednog od tih timova. Prijavio se na poziciju Koordinatora tima za informacione tehnologije SSA ‘20. Po završetku projekta stupio je u Upravni odbor Udruženja 19/20 kao Potpredsjednik za informacione tehnologije.

Godina dana rada u Upravnom odboru nije bila dovoljna da postigne sve ciljeve koje je postavio kako za sebe, tako i za Udruženje, te je nakon isteka svog prvog mandata, preuzeo i drugi, ali ovaj put na poziciji Predsjednika Udruženja.

 – Za mene EESTEC predstavlja svijetlu tačku mog fakultetskog obrazovanja. Tu sam stekao više praktičnog i primjenjivog znanja nego na bilo kojem predmetu koji sam slušao kroz svoje formalno obrazovanje. Isto tako, kroz EESTEC sam upoznao velik broj ljudi iz struke, kako na lokalnom, tako i na internacionalnom nivou, te sam ostvario neke prve kontakte s kompanijama iz IT sektora u kojima ću sutra i da radim.

Tariku želimo mnogo sreće da ostvari svoje ciljeve!

Upoznajte Tarika, predsjednika našeg lokalnog komiteta.

U EESTEC se učlanio početkom 2019. godine, a nedugo nakon toga…

Objavljuje EESTEC LC SarajevoPonedjeljak, 12. srpnja 2021.