Upoznajte studentice i studente koji stoje iza projekta “Virtualno pero”

"Pored učenja, jedna od najljepših šansi koje nam pruža fakultet je da nađemo prijatelje koji će obilježiti naš život i s kojima ćemo zajedno provoditi pauze na fakultetu, ali i sa kojima ćemo zajedno plakati zbog stresnog ispita."


vierulno pero

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Razgovarali smo sa studenticama i studentima Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Za STUDOMAT su otkrili šta je “Virtualno pero” i kako je nastalo. Sa nama su podijeli i savjete ukoliko želite upisati Filozofski fakultet u Sarajevu, a otkrili su i šta njima tokom studija daje krila.

Šta je “Virtualno pero”?

– “Virtualno pero” je Facebook stranica napravljena s ciljem da studenti i studentice III godine, Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, FFUNSA, objavljuju svoje priče, pjesme, eseje, tekstove…

Kako je nastala ideja?

– Od početka studija se međusobno podržavamo, razumijemo i skupa učimo – a često smo fascinirani umijećem pisanja koje nažalost ostane “zarobljeno” unutar vježbi i predavanja na različitim predmetima koje slušamo, pa smo baš zbog toga odlučili da izađemo iz svojih sobica u kojima vješto krijemo riječi i podijelimo ih na našoj FB stranici.

haruna

Ko sve piše za “Virtualno pero”?

– Za “Virtualno pero” pišu studentice i studenti III godine, Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Vaši planovi za budućnost?

– U vezi FB stranice “Virtualno pero” planiramo da u budućnosti ona bude prostor za objavljivanje radova i za ostale naše kolege i kolegice, ali i za sve one koji vole da pišu. Također, plan nam je da otvorimo i Web stranicu na kojoj ćemo objavljivati naše radove. A i imamo jedan plan u skorijoj budućnosti vezano za Svjetski dan knjiga (23.4), ali neka to bude iznenađenje.  A planovi mimo stranice su da nađemo što kreativnije i što prosperetnije poslove koji nam pričinjavaju zadovoljstvo u životu.

vp1

Možete li napisati savjete za sve one kojima je želja upisati Filozofski fakultet?

– Studenti i studentice Filozofskog fakulteta ostvaruju istinski  užitak  zato što raspolažu s razboritošću i dalekovidnošću, te su zbog toga spremni odbaciti trenutni užitak radi trajnog i nepomućenog zadovoljstva. A savjetujemo onima koji žele upisati Filozofski fakultet da se dobro naoružaju strpljenjem i ako slučajno pogriješe u odabiru studijske grupe, da ne strahuju. Neka slušaju simultano srce i mozak pri odabiru sljedećeg i neka se prepuste studiju, da prodru dublje od skripti i pitanja, a naposlijetku srastu sa onim što će im možda biti vodilja u profesionalnom životu. Pored učenja, jedna od najljepših šansi koje nam pruža fakultet je da nađemo prijatelje koji će obilježiti naš život i s kojima ćemo zajedno provoditi pauze na fakultetu, ali i sa kojima ćemo zajedno plakati zbog stresnog ispita, tako da je savjet budućim studentima da se što više druže i uživaju u studentskim danima.  A ukoliko žele odabrati smjer Komparativna književnost i bibliotekarstvo (informacijske nauke), nek provjere žele li samo čitati i pisati književnost ili žele i čitati i pisati o NJOJ. I na kraju,  trebaju imati veliko strpljenje sa studentskom službom jer uvijek će jedan papir nedostajati. 😉

vp2

Preporuka za dobar film ili seriju?

– Serije: SUITS, The Gift, Fleabag, Game of thrones, Outlander, Mrs America, Peaky Blinders, a preporučujemo i Vizu za budućnost jer je potrebno odmoriti mozak od potencijalnih egzistencijalnih kriza koje izaziva i liječi umjetnost. Filmovi: Still Alice, Limitless, Pun mjesec, Quo Vadis, Aida?

Preporuka za dobru knjigu?

– Čitajmo generacijske autore i autore naših prostora – Marija Dejanović, Benjamin Bajramović, Saša Džino, Boris Lalić, Selma Asotić i Bekim Serjanović su samo neki od njih. A mi toplo preporučujemo roman Itake, autora Benjamina Bajramovića.

Šta vama tokom studija daje krila?

Neprestano živimo na granici fikcije i stvarnosti, jedno nam daje krila, drugo noge, pa možemo letjeti kroz život i tumarati kroz knjige. Ali, krila nam daju i naši profesori, profesorice i asistenti i asistentice koji su tu da nam uljepšaju dan divnim predavanjima o književnosti. I pored toga istakli bismo da smo krila jedni drugima jer se međusobno podržavamo.

krila virtualnipero

Vaša motivaciona poruka za studente je…

– Učenje nam pomaže da se osposobimo i obrazujemo za posao, ali nas također i oplemenjuje, čini nas sposobnijim da poimamo i razumijemo više, te da uživamo u našem znanju. I kao što je Albert Einstein rekao: “Uči od jučer, živi za danas, nadaj se za sutra.”

Ne zaboravite posjetiti i zapratiti “Virutalno pero“.


Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.