Upoznajte jednu od najmlađih vijećnica u BiH, studenticu politologije i saznajte zašto je odlučila da se bavi politikom

Zašto se studentica Ilhana odlučila baviti politikom, šta poručuje mladima koji odlaze iz BiH, a šta poručuje političarima?


ilhana n1
Foto: YouTube / N1

Jedna od najmlađih vijećnica u BiH zapravo je još uvijek studentica. Riječ je o Ilhani Imširović, studentici politologije.

Ova mlada studentica i jedna od najmlađih političarki u BiH, gostovala je na N1 televiziji, a na pitanje zašto se odlučila baviti politikom kazala je:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Inače sam student politologije. Shvatila sam da su mladi ovdje pasivni i apolitični i da ne možemo svu krivicu prebaciti na političare. Parafrazirala bih jedan citat: Ako se vi ne bavite politikom, politka će se baviti vama. Samim tim odlučila sam da učestvujem aktivno u lokalnoj zajednici, da ne čekam da mi neko drugi nešto dodijeli, a ja da se žalim na vlast.

U nastavku pročitajte odgovore mlade vijećnice Ilhane na razna društveno-politička, ali i privatna pitanja.

Kako gledate na sve ovo što se trenutno dešava, a datira godnama iza nas – od afera do suđenja, procesa zbog smrti naših sugrađana, politike u zdravstvu, pravosuđu, prikrivanja, sabotiranja istraga?

 – U pravosuđe nemam nikakvo povjerenje, smatram da je u službi politike, jer da nije tako do sada bi bili rješeni slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića. Želim čestitati porodicama na borbi i strpljenju i nadam se da će doći vrijeme kada će se riješiti njihovi slučajevi.

Može li se čiti glas naroda?

 – Mislim da nije dovoljno jak. Mi organizujemo neke proteste, ali to nije dovoljno jer se ništa ne mijenja. Ukoliko društvo ne ustane i kaže danas ćemo nešto promijeniti ostat će ista situacija. Mislim da su lakše promjene na lokalnom nivou.

Šta su roditelji rekli kad su saznali da ulazite u politiku?

 – Podržali su me. Odrasla sam u porodici gdje je politika glavna tema. Imala sam dovoljnu podršku od roditelja, ali i cijele porodice.

Jeste li vi podobni ili ste sposobni?

 – Mislim da sam sposobna.

Mnogo mladih ljudi odlazi iz države, šta im reći?

 – Mislim da niko ne treba odustajati na prvu. Ja zaista volim ovu državu, ne bih otišla odavde ako ne bi pokušala nešto promijeniti. Ali nemam pravo da kažem nešto ljudima koji su odlučili otići.

Koje su vaše aspiracije, krajnji domet, gdje se vidite?

 – Želim ovaj mandat dovesti do kraja kako treba i uraditi nešto dobro za svoje sugrađane.

Šta bi ste poručili političarima?

 – Da moraju shvati da politika nije vlast manjine nad većinom, nego da smo mi tu svi zajedno u jednoj demokratskoj državi.