Nakon što su ignorisani od strane vlasti, studenti medicine iz Tuzle idu u Srbiju na vakcinaciju

Grupa studenata iz Tuzle ide u Srbiju na vakcinaciju jer nisu uvršteni u prioritetnu skupinu, a od vlasti dobili, kako kažu, "samo izgovore".


Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Advertisements

Međutim, kako kažu studenti vlast iz Tuzle ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

Advertisements

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Mostaru uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

Treba istaknuti da su studenti medicine sa Univerziteta u Banjoj Luci već započeli sa procesom vakcinacije te da ih je za jedan dan vakcinisano 80 od ukupno 250 prijavljenih.

Alisa Dedić, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i predsjednica Udruženja studenata medicine “MEDICUS” putem svog Facebook profila obratila se ministru zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i Kriznom štabu TK.

Tema FB statusa je vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli koji, kako smo već naveli, za razliku od njihovih kolega iz drugih bh. gradova, nisu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Na iznenađenje mnogih, ministar zdravstva u vladi TK , dr Božo Jurić u komentaru pomenutog Facebook statusa napisao je svoj odgovor na ovu temu, a odgovor je ponovno glasio da određivanje prioritetnih skupina nije na nivou Vlade TK, nego na nivou FBiH.

Predsjednica Udruženja studenata medicine prozvala ministra u Facebook statusu, a on joj odgovorio u komentaru

Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju studenata iz Tuzle.

Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.

Više o tome napisao je student šeste godine medicine iz Tuzle, Ahmed Pašalić. Njegov status prenosimo u cjelosti:

– Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz podršku kolega sa 6. godine Medicinskog fakulteta inteziviram i inzistiram na prioritetnoj vakcinaciji studenata.
Studentske organizacije iz Tuzle nisu pokazale zadovoljavajući stepen upornosti, pa se sve svelo na dopise o kojima nikada nismo bili više informisani. Odlučio sam uz par kolega uzeti stvar u svoje ruke i buntovnički zanemariti udruženja studenata, pa smo samoinicijativno potražili rješenje.
Nadležne institucije u Tuzli nisu imale sluha prema studentima 6. godine, te su situaciju opravdale činjenicom da oni nisu nadležni da donose odluku o prioritetima. U isto vrijeme kolege studenti iz Sarajeva i Zenice su se našli na prioritetnim listama, pa nije jasno kako institucije u Tuzlanskom kantonu nisu primjenile isti princip.
Kontaktirao sam MINISTARSTVO ZDRAVLJA SRBIJE i dobio pozitivan odgovor za manje od 24 sata!!! Iz Srbije su nam poručili način na koji možemo organizovati dolazak, te su tražili rješenje KAKO MOŽEMO, a ne stavku ZBOG KOJE NE MOŽEMO.
** Stav studenata je da SVI moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.
** Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.
Obzirom da i pored ovoga, veliki broj studenata 6. godine ostaje nevakcinisan, te uskoro ulazimo u četvrti mjesec obavljanja kliničkog staža na Kliničkom centru Tuzla, a da ne govorimo o studentima nižih godina koji uopšte nemaju mogućnost ulaska u isti, nadamo se da ova sramota neće nastaviti te da će nadležni poduzeti određene mjere.
Ovdje neću stati, planiram u Beogradu da se borim za sve ostale studente koji žele da se vakcinišu. Znanje se stiče u kontinuitetu, nikako online i daleko od nastavnih baza.
100 STUDENATA 23. maja će u Beograd na vakcinaciju. U našoj domovini je nismo mogli dobiti. Pametnom i išaret dosta.

** 100 STUDENATA ĆE SVOJU VAKCINU DOBITI U SRBIJI **

Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz…

Objavljuje Ahmed PasalicSrijeda, 12. svibnja 2021.