Upoznajte Bosanke koje upravljaju robotima

Da to nije samo muški posao pokazuju mlade žene iz Tuzle koje ne samo da teoretski uče o robotima već i upravljaju njima.


robotika
Foto: N1

Privredni rast prati automatizacija i robotizacija za koju je potrebna edukovana radna snaga i stručan kadar. Da to nije samo muški posao pokazuju mlade žene iz Tuzle koje ne samo da teoretski uče o robotima već i upravljaju njima.

Advertisements

U svijetu tehnologije, automatike i robotike svoj put odavno krči Emina Malkić koja se osim u Bosni i Hercegovini školovala i u Dablinu te praktična iskustva sa tzv. mekanom robotikom stekla u laboratoriju u Ženevi. Za žene posla ima, ako iskoriste znanje i prilike, smatra ona.

 – Iskoristiti trenutnu situaciju u svijetu, pogotovo u svijetu STEM-a, robotike, inžinjerstva, tehnologije, matematike gdje se žene masovno motiviraju da se priključe tim znanostima, da se bave time. Tako da je to jedna jednistvena prilika da se uključimo i iskoristimo to, kaže Emina Malkić, magistrica automatike i elektronike.

Učenice i studentice srednjih škola i fakulteta u Tuzli rado su saslušale Eminino iskustvo, ali i druge uspješne inžinjerke. Neke od ovih učenica godinama dolaze na radionice, a neke su prvi put pokretale robot.

 – Robotika je jako zanimljiva kao nauka jer sve od toga nastaje. Sam pojam robotike je zanimljiv i interesantan. Mogu reći da je to kao neka bajka, što više istražujete, to je više zanimljiva, ističe Elma Bajrić, Elektrotehnička škola Tuzla.

 – Zainteresovana sam za ovo. Kada su mi rekli, ja sam bila oduševljena i jedva sam čekala da dođem. Sam pojam automatike i robotike me zanima, kako se dođe do svega toga jer to nam je budućnost, dodaje Samela Hodžić, Mašinska škola Tuzla.

Centar za robotiku animira žene da se više uključe u tehničke znanosti te nudi treninge, mentorstvo i podršku u svakom smislu.

Advertisements

 – Trenutno jedan od takvih je trening za nezaspolene žene na CNC mašinama. Po završetku one će biti CNC operateri. Radili smo jedan veliki projekat „Women in tech“ pomoću kojeg smo osnovali tri udruženja mladih žena koja djeluju, uspješna su. To su neki naši alati pomoću kojih mi motivišemo žene da se bave tehnikom, poručuje Zlatka Grgić, Centar za robotiku Tuzla.

Svake godine sve je veća zainteresovanost žena za tehničke nauke, tvrde naše sagovornice.

 – Mi u početku uopšte nismo imali žene koje dolaze na CNC treninge. Danas mogu reći da je 50% žena, 50% muškaraca. Što se tiče upisa u srednje škole i tehničke fakultete, sve je veća zainteresovanost žena. Na Elektrotehničkom fakultetu mislim da se sada utrostručio broj upisanih žena u odnosu na prije deset godina, tvrdi Grgić.

 – Mogu reći da sam ponosna kada govorim o zastupljenosti žena u ovom sektoru. To nije veliki broj, ali ono što vidim u svojoj školi je da iz godine u godinu sve je veći broj upisanih djevojaka upravo u taj sektor, kaže Bajrić.

Od obrazovanja kreće sve pa tako educirani i osposobljeni mladi ljudi, imaju veće šanse za zaposlenje bilo gdje, a posebno mlade i sposobne žene koje znaju iskoristiti šanse koje im se nude, piše N1.

Video možete pogledati ovdje.