UNTZ: Univerzitet i Vlada na sudu zbog prostora Doma armije

Odlukom Vlade Federacije BiH iz 2005. godine, prostor Doma armije FBiH u Tuzli dodijeljen je na korištenje Univerzitetu u Tuzli, te je pravo korištenja uknjiženo u gruntovnici Općinskog suda Tuzla.


untz cover1

Odlukom Vlade Federacije BiH iz 2005. godine, prostor Doma armije FBiH u Tuzli dodijeljen je na korištenje Univerzitetu u Tuzli, te je pravo korištenja uknjiženo u gruntovnici Općinskog suda Tuzla.

Međutim, osam godina kasnije Vlada FBiH isti prostor, na inicijativu Vlade TK-a, dodjeljuje na korištenje Tuzlanskom kantonu za potrebe Općinskog suda u Tuzli. Od donošenja te odluke traje borba između Univerziteta i Vlade oko Doma armije, koja će, po svemu sudeći, imati sudski epilog.

– Tražimo samo odgovarajući i adekvatan prostor. Očekujemo i da nas puste da radimo normalno dok nam ne omoguće odgovarajuće uslove za rad Univerziteta i njegovu akreditaciju koja je pretpostavka za priznavanje naših diploma u svijetu, kazao je za “Oslobođenje” Enver Halilović, rektor Univerziteta.

On smatra da nije u pitanju samo Vlada Kantona, koja je nosilac posla, već da u ovome svemu učestvuje i načelnik Općine Tuzla.

– Tu je uključeno i federalno Ministarstvo pravosuđa. U zadnje vrijeme se ozbiljno manipuliše i imenom VSTV-a, kao i sa nekim velikim novcima koji bi trebali doći u Tuzlu, a Univerzitet to sprečava. U Tuzli ima toliko objekata koji nisu u upotrebi, koji se mogu osposobiti za potrebe bilo Univerziteta, bilo Općinskog suda, ali to se ne radi. Samo se maše demagogijom o velikim novcima koji trebaju doći u Tuzlu, ističe Halilović.

Vlado Kerošević, dekan Akademije dramskih umjetnosti koja je smještena u Domu armije, kazao je da ih Vlada kao osnivač nije obavijestila o tome da je došlo do prenamjene prostora, već su to saznali kada je prostor uknjižen na Općinski sud Tuzla.

– Vlada je donijela odluku kojom je sebe obavezala da će da nam omogući jednak ili čak bolji prostor nego što sada imamo. Nama se ponovo nudi prostor pod kiriju u trajanju od dvije godine. O tome je naša pravna služba dala svoje stručno mišljenje, na osnovu kojeg je Senat donio odluku da se razgovori obustave, s obzirom na to da problem ovoga prostora postaje predizborno pitanje i pitanje izbora rektora na Univerzitetu, dodao je Kerošević.

Uprkos njihovoj spremnosti na razgovor, na Univerzitetu ističu da će “tačku na i”, kada je Dom armije u pitanju, ipak dati sudski organi, odnosno Općinski sud Zenica, na koji je prebačena nadležnost, budući da je Općinski sud Tuzla u sukobu interesa.

[box type=”shadow”]Pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta u Facebook grupi: STUDOMAT: Univerzitet u Tuzli[/box]

(Oslobodjenje.ba)