UNSA uputila urgenciju Vladi FBiH zbog nove zgrade Ekonomskog fakulteta

Univerzitet u Sarajevu još nije obaviješten o održavanju sastanka u vezi sa pitanjem povrata dijela zgrade koju koristi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, saznaje sarajevsko "Oslobođenje" u Službi za odnose s javnošću UNSA, nakon informacije iz izvora bliskog Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS-a o tom sastanku, čiji bi domaćin trebalo da bude ministar Damir Marjanović.


ekonomski fakultet sarajevo

Univerzitet u Sarajevu još nije obaviješten o održavanju sastanka u vezi sa pitanjem povrata dijela zgrade koju koristi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, saznaje sarajevsko “Oslobođenje” u Službi za odnose s javnošću UNSA, nakon informacije iz izvora bliskog Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS-a o tom sastanku, čiji bi domaćin trebalo da bude ministar Damir Marjanović.

ekonomski fakultet sarajevo– Univerzitet u Sarajevu pridaje visok značaj pitanjima restitucije i zainteresiran je da se ta oblast u što skorijem periodu zakonski uredi na nivou države. Izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na prostoru Kampusa Univerziteta, prema master-planu predviđena je u prvoj fazi kao jedan od tri prioriteta, čime se izlazi u susret obavezama po osnovu restitucije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ističe se u saopštenju, uz napomenu da je prioritetni projekt i izgradnja objekta Muzičke akademije, čijom realizacijom bi se izvršile obaveze prema Katoličkoj crkvi po osnovu restitucije.

– Protokolom o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, potpisanim u Sarajevu 9. juna 2010. godine, Vlada Federacije BiH se obavezala da će, između ostalog, osigurati sredstva za sufinansiranje izrade projektne dokumentacije za zgradu Ekonomskog fakulteta u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, navodi se dalje u saopštenju Službi za odnose s javnošću UNSA upućenom “Oslobođenju” te ističe da je Univerzitet u Sarajevu 28. marta ove godine uputio urgenciju Vladi Federacije BiH u vezi sa realizacijom preuzetih obaveza.

Inače, nakon najnovijih izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, dosadašnje pridružene članice Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet imaju status punopravnih članica Univerziteta, koji je zainteresiran da i Pravoslavni bogoslovni fakultet postane njegova članica.

– Time bi bila realizovana opredjeljenja za koja se Univerzitet u Sarajevu zalagao od 1990. godine, kažu u Službi za odnose s javnošću UNSA.

(oslobodjenje.ba)