UNSA: U četvrtak predstavljanje šest interdisciplinarnih master programa

Dan otvorenih vrata Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS UNSA) održat će se u četvrtak, 28. juna u prostorijama Centra (Kampus UNSA, Zmaja od Bosne 8) sa početkom u 17 sati. Ovom prilikom, CIS UNSA će u prisustvu respektabilnih stručnjaka u ulozi voditelja/ica programa, predstaviti šest interdisciplinarnih mastera za akademsku 2018/2019 godinu: Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi, Evropske studije, Nutricionizam, Jedinstveno zdravlje, Zaštita od prirodnih katastrofa te Međunarodna i regionalna sigurnost. Konkurs za upis na svih šest studijskih master programa otvoren je do sredine septembra ove godine.


Voditeljica master programa “Evropske studije“, prof. dr Azra Hadžiahmetović, istakla je da se ovaj program bavi izučavanjem EU kao političkog, ekonomskog, pravnog, kulturološkog, vrijednosnog i historijskog fenomena.

Advertisements

– Radi se o interdisciplinarnom studiju namjenjenom svima onima koji se bave našom sadašnjosti, ali i posebno budućnošću. Izuzetno je važan u funkciji osposobljavanja za širok spektar poslova sa evropskim predznakom, te je ujedno i dobar temelj za dalje naučno i stručno usavršavanje, navela je Hadžiahmetovićeva te dodala da je EU otvorena knjiga koju moramo učiti.

Master studije na CIS UNSA do sada je završilo više od 800 magistranata i magistrantica koji su svoje zaposlenje našli u raznim sektorima gdje svakodnevno kroz svoje poslove doprinose napretku cjelokupnog bh. društva.

Doc. dr. Irzada Taljić objasnila je da stalne promjene u obrascima ishrane i zdravstvene implikacije povećavaju svjesnost o značaju pravilne ishrane, te je bitno da savjetovanje stanovništva i preporuku o pravilnom i zdravom načinu življenja pruže stručno obrazovane osobe kojima edukaciju nudi dvogodišnji master studij “Nutricionizam”.

– Studij je po svojoj prirodi interdisciplinaran i zbog toga smo angažovali visokokvalificirani nastavni kadar sa različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu uz gostujuće predavače sa univerziteta iz inostranstva, kazala je voditeljica studija, doc.dr. Taljić te pozvale sve zainteresovane da dođu na Dan otvorenih vrata i upoznaju se sa detaljima studija.

Centar je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije jugoistočne Evrope. Kao takav, CIS okuplja više od stotinu uvaženih domaćih i stranih eksperata/tica iz različitih naučnih oblasti koji/e zajednički rade na projektima razvoja iz svih naučnih oblasti.

(STUDOMAT.ba)