UNSA: U četvrtak predstavljanje šest interdisciplinarnih master programa

Dan otvorenih vrata Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS UNSA) održat će se u četvrtak, 28. juna u prostorijama Centra (Kampus UNSA, Zmaja od Bosne 8) sa početkom u 17 sati. Ovom prilikom, CIS UNSA će u prisustvu respektabilnih stručnjaka u ulozi voditelja/ica programa, predstaviti šest interdisciplinarnih mastera za akademsku 2018/2019 godinu: Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi, Evropske studije, Nutricionizam, Jedinstveno zdravlje, Zaštita od prirodnih katastrofa te Međunarodna i regionalna sigurnost. Konkurs za upis na svih šest studijskih master programa otvoren je do sredine septembra ove godine.


27.06.2018. 13:23

Voditeljica master programa “Evropske studije“, prof. dr Azra Hadžiahmetović, istakla je da se ovaj program bavi izučavanjem EU kao političkog, ekonomskog, pravnog, kulturološkog, vrijednosnog i historijskog fenomena.

– Radi se o interdisciplinarnom studiju namjenjenom svima onima koji se bave našom sadašnjosti, ali i posebno budućnošću. Izuzetno je važan u funkciji osposobljavanja za širok spektar poslova sa evropskim predznakom, te je ujedno i dobar temelj za dalje naučno i stručno usavršavanje, navela je Hadžiahmetovićeva te dodala da je EU otvorena knjiga koju moramo učiti.

Master studije na CIS UNSA do sada je završilo više od 800 magistranata i magistrantica koji su svoje zaposlenje našli u raznim sektorima gdje svakodnevno kroz svoje poslove doprinose napretku cjelokupnog bh. društva.

Doc. dr. Irzada Taljić objasnila je da stalne promjene u obrascima ishrane i zdravstvene implikacije povećavaju svjesnost o značaju pravilne ishrane, te je bitno da savjetovanje stanovništva i preporuku o pravilnom i zdravom načinu življenja pruže stručno obrazovane osobe kojima edukaciju nudi dvogodišnji master studij “Nutricionizam”.

– Studij je po svojoj prirodi interdisciplinaran i zbog toga smo angažovali visokokvalificirani nastavni kadar sa različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu uz gostujuće predavače sa univerziteta iz inostranstva, kazala je voditeljica studija, doc.dr. Taljić te pozvale sve zainteresovane da dođu na Dan otvorenih vrata i upoznaju se sa detaljima studija.

Centar je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije jugoistočne Evrope. Kao takav, CIS okuplja više od stotinu uvaženih domaćih i stranih eksperata/tica iz različitih naučnih oblasti koji/e zajednički rade na projektima razvoja iz svih naučnih oblasti.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.