UNSA: Svečano otvoren obnovljeni amfiteatar Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Svečano otvaranje renoviranog amfiteatra Fakulteta političkih nauka sredstvima Turske vladine agencije za saradnju i koordinaciju upriličeno je jučer u Sarajevu.


Foto: Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Foto: Fakultet političkih nauka u Sarajevu

Svečano otvaranje renoviranog amfiteatra Fakulteta političkih nauka sredstvima Turske vladine agencije za saradnju i koordinaciju upriličeno je jučer u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je TIKA u posljednje tri godine obnovila 130 objekata u BiH, prenosi portal sarajevski.ba.

– Mi smo nacija koja je u prethodnom ratu praktično uništena, a svaki deseti čovjek je ubijen. Gotovo pola sredstava iz budžeta koristimo da bismo brinuli o žrtvama rata. I to je razlog zašto nam prijatelji kao Turska pomažu, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je FPN mjesto odakle će doći budući političari, ministri i predsjednici, te da je kao takav vrlo važan za BiH. Naglasio je da predstavnici vlade Turske obnavljaju zajedničku prošlost BiH i Turske.

Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc kazao je da predstavnici TIKA-e već 18 godina djeluju u BiH te da će nastaviti realizaciju planiranih projekata posebno na polju obrazovanja.

Rekao  je da  renovirani amfiteatar nazvan ”Istanbul – Sarajevo”  simbolizira dobre odnose BiH i Turske.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da ako se BiH pruža pomoć, onda ona treba da bude bezuvjetna te da su predstavnici TIKA-e obnovili amfiteatar prvenstveno zbog interesa BiH.

– Također sam diplomirao političke nauke i puno toga sam naučio. Ali moram priznati da je rad u BiH bila najbitnija škola za mene, naglasio je ambasador Yildiz.

Dekan FPN-a Šaćir Filandra zahvalio je predstavnicima TIKA-e na prijateljskoj i profesionalnoj saradnji te kazao da su oni i u vremenu opće svjetske krize prepoznali značaj ovog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić naglasio je da Sarajevo treba ponovo da postane akademska prijestolnica te da je obnova ovog amfiteatra dokaz za to.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(FENA/sarajevski.ba)