UNSA: Studenti PMF-a protestovali, dekan odobrio socijalni rok

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu uspjeli su dobiti socijalni rok za ispit koji im je uvjet za upis u narednu studentsku godinu. Nakon dugog čekanja, dekan fakulteta prof. dr. Rifat Škrijelj dao je obećanje studentima da će socijalni rok biti u utorak, 8. oktobra, prenosi "Klix".


Protest studenata PMF-a; Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Protest studenata PMF-a; Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu uspjeli su dobiti socijalni rok za ispit koji im je uvjet za upis u narednu studentsku godinu. Nakon dugog čekanja, dekan fakulteta prof. dr. Rifat Škrijelj dao je obećanje studentima da će socijalni rok biti u utorak, 8. oktobra, prenosi “Klix“.

Protest studenata PMF-a; Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Protest studenata PMF-a; Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Blizu 50 studenata okupilo se ispred PMF-a tražeći socijalni rok, koji je odobren na svim drugim fakultetima Univerziteta u Sarajevu. U pitanju su studenti svih godina bachelor i master studija. Da situacija bude gora, danas im je bio posljednji dan upisnog roka. Kako kažu, nisu birali posljednji dan, već su čekali odluku sa jučerašnje sjednice.

– Studenti su pisali molbe Naučno-nastavnom vijeću i molili da im odobre dodatni rok. Riječ je o onim studentima kojima fali jedan ispit da očiste godinu, diplomiraju ili magistriraju. Vijeće je to odobrilo i poslalo na Senat, ali ga on nije odobrio. Tada su se studenti ponovo samoinicijativno okupili kako bi sa dekanom pronašli rješenje za ovaj problem. Kolege s drugih fakulteta su nam rekli da je njima odobren rok. Prešutno je odobravano i na drugim fakultetima, samo smo mi trebali da ne izađemo ususret studentima, rekao je za Klix.ba Adnan Imamović, predstavnik studenata PMF-a.

No, zahvaljujući dobroj volji dekana Škrijelja, studenti su dobili dodatni rok, te će im upisni rok biti produžen. Imamović je dodao da sve informacije o terminu održavanja ispita studenti mogu naći na internoj grupi na Facebooku i stranici fakulteta.

(Klix.ba)