UNSA: Studenti nastavljaju borbu za smanjenje školarina i finansiranje najboljih studenata

Studentska borba za smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima se nastavlja.


Studenti medicinske grupacije na Univerzitetu u Sarajevu: studenti Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija započeli su borbu za svoja prava još početkom akademske 2020/21. godine.

Tada su održali i trodnevne proteste, a kao glavne probleme naveli su:

  • Neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve studente medicinske grupacije;
  • Neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta;
  • Finansiranje školarina najboljih studenata od strane Vlade Kantona Sarajevo;
  • Smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021. godinu.

Borba za studentska prava: Nakon online protesta studenti medicinske grupacije u Sarajevu izlaze na ulice

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu na protestnoj šetnji poručili: Ko će sutra da nas liječi?

Nakon što je nastava uspostavljena, sada studenti obavještavaju da nisu zaboravili na ostale zahtjeve, misleći konkretno na smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima.

Povodom ovog pitanja oglasili su se na društvenoj mreži Facebook kako bi javnost upoznali o poduzetim koracima i ishodima istih.

 – Naša se borba za smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima nastavlja.  20.01.2021. godine smo uputili dopis Vladi Kantona Sarajevo, Skupštini Kantona Sarajevo i Ministarstvu za visoko obrazovanje, nauku i mlade (skenirani dopis se nalazi u nastavku).

U ovom dopisu ih, kao novoimenovanu Vladu i njene resore, obavještavamo o najznačajnijim problemima sa kojima su se studenti susreli u ovoj i prethodnoj akademskoj godini, te zahtjevamo rješenja za iste.

U petak smo dobili poziv iz kabineta Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade, pri čemu su nam potvrdili da je naš dopis zaprimljen. Rečeno nam je kako još uvijek traje proces formiranja ovog ministarstva, te da ćemo biti u kontaktu početkom februara kako bismo se dogovorili za termin sastanka.

Ovim putem još jednom naglašavamo da od Vlade Kantona Sarajevo i njenih resora očekujemo maksimalan angažman u pronalasku rješenja za studentske probleme. Današnji studenti su budući nosioci akademske zajednice i cjelokupnog društva, te shodno tome očekujemo da ovaj dio populacije prestane biti na marginama interesovanja nadležnih institucija, napisali su studenti na FB stranici “Borba za studentska prava 2020.”

https://www.facebook.com/ZaStudente2020/posts/166162011957894


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!