UNSA: Studenti nastavljaju borbu za smanjenje školarina i finansiranje najboljih studenata

Studentska borba za smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima se nastavlja.


Studenti medicinske grupacije na Univerzitetu u Sarajevu: studenti Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija započeli su borbu za svoja prava još početkom akademske 2020/21. godine.

Advertisements

Tada su održali i trodnevne proteste, a kao glavne probleme naveli su:

  • Neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve studente medicinske grupacije;
  • Neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta;
  • Finansiranje školarina najboljih studenata od strane Vlade Kantona Sarajevo;
  • Smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021. godinu.

Borba za studentska prava: Nakon online protesta studenti medicinske grupacije u Sarajevu izlaze na ulice

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu na protestnoj šetnji poručili: Ko će sutra da nas liječi?

Nakon što je nastava uspostavljena, sada studenti obavještavaju da nisu zaboravili na ostale zahtjeve, misleći konkretno na smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima.

Povodom ovog pitanja oglasili su se na društvenoj mreži Facebook kako bi javnost upoznali o poduzetim koracima i ishodima istih.

Advertisements

 – Naša se borba za smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima nastavlja.  20.01.2021. godine smo uputili dopis Vladi Kantona Sarajevo, Skupštini Kantona Sarajevo i Ministarstvu za visoko obrazovanje, nauku i mlade (skenirani dopis se nalazi u nastavku).

U ovom dopisu ih, kao novoimenovanu Vladu i njene resore, obavještavamo o najznačajnijim problemima sa kojima su se studenti susreli u ovoj i prethodnoj akademskoj godini, te zahtjevamo rješenja za iste.

U petak smo dobili poziv iz kabineta Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade, pri čemu su nam potvrdili da je naš dopis zaprimljen. Rečeno nam je kako još uvijek traje proces formiranja ovog ministarstva, te da ćemo biti u kontaktu početkom februara kako bismo se dogovorili za termin sastanka.

Ovim putem još jednom naglašavamo da od Vlade Kantona Sarajevo i njenih resora očekujemo maksimalan angažman u pronalasku rješenja za studentske probleme. Današnji studenti su budući nosioci akademske zajednice i cjelokupnog društva, te shodno tome očekujemo da ovaj dio populacije prestane biti na marginama interesovanja nadležnih institucija, napisali su studenti na FB stranici “Borba za studentska prava 2020.”

Naša se borba za smanjenje školarina i osiguravanje finansijske podrške najboljim studentima nastavlja. 20.01.2021….

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Monday, 25 January 2021