Održana protestna šetnja studenata u Tuzli

Studenti poručili da ne odustaju od masovnih protesta koji su planirani za 02.03.2021. godine sve dok se ne riješe njihovi problemi.


protesti studenti tuzla 1

Jučer u 11:55 sati ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli održano je mirno okupljanje upozorenja od strane studenata ovog univerziteta.

Studenti su se okupili kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo povodom neodržavanja praktične nastave za studente Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Drugi razlog okupljanja bio je pružanje podrške i ohrabrivanje svih studenata/ica da prijave svaki vid uznemiravanja na fakultetu.

Povodom održanog okupljanja Studentski parlament Univerziteta u Tuzli dao je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

– Danas u 11:55 sati ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli održano je mirno okupljanje upozorenja od strane studenata

Nedvosmisleno je iznesena podrška zahtjevima SPUT-a koji se tiču tekućih studentskih problema na Univerzitetu u Tuzli, što se posebno odnosi na nemogućnost izvođenja kliničkih vježbi i prakse na UKC-u, za studente Medicinskog fakulteta, kao i pozivanje nadležnih da pokrenu postupke koji se odnose na “akademsku čast” vezano za različite komentare i navode za određena uznemiravanja na Filozofskom fakultetu, a koja se ispoljavaju putem društvenih mreža.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli u potpunosti podržava studente/studentice u iznošenju informacija koje mogu pomoći u rasvljetljavanju bilo kakvih neakademskih, neprofesionalnih, neodgovornih i neetičkih postupaka. S tim u vezi, današnji protest upozorenja osjetili smo kao moralnu obavezu, koju kao studenti prema studentima trebamo prvenstveno iskazati solidarnošću, jer u toj situaciji se može naći svako od nas. Također, svim studentima koji se nalaze u ovim teškim situacijama stojimo na raspolaganju da pružimo, osim moralne, i bilo kakvu drugu pravnu pomoć.

Današnja protestna šetnja nema veze ni sa kakvim udruženjima građana, koji i ove teške trenutke za naše studente nastoje populizirati i prisvojiti u svoje uskogrudne interese.

Razočarani smo neobjektivnom objavom pojedinih portala, od strane njihovih dopisnika, što nažalost nije prvi put. Međutim, Studentski parlament UNTZ neće dozvoliti bilo kakvu podjelu studenata, bez obzira na skrivene loše namjere koje pojedinci imaju.

Nakon održanog mirnog okupljanja i obraćanja rektorice Hadžigrahić, predstavnici studentskih vijeća predvođeni predsjednicom SPUT-a, održali su sastanak u Rektoratu Univerziteta u Tuzli gdje su dogovoreni naredni koraci za rješavanje navedenih problema. Već u srijedu održat će se sastanak u Rektoratu gdje će biti prisutne sve odgovorne osobe nadležnih institucija, o čemu ćemo vas blagovremeno obavijestiti nakon sastanka.

Zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama studentima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme, te iskazali svoju solidarnost i podršku. Zajedno možemo sve, razjedinjeni ništa!, navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

NAPOMENA:

Studentski parlament UNTZ ne odustaje od planiranih studentskih protesta za 2. mart, sve dok nadležne institucije ne pošaljaju odgovarajuće odluke i daju nam garancije na izvršenje takvih odluka.

Pogledajte fotografije sa mjesta događaja u foto-galeriji: